Изискванията за кандидатстване за безплатно саниране на панелните блокове ще претърпят сериозна промяна в движение. Това вече е поискано от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя е внесла за обществено обсъждане поправки в Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, които целят облекчаване на условията.

Основните промени са в три посоки. Едната е, че досега важеше изискването панелните сгради, кандидатстващи в програмата, да имат поне 36 апартамента. Ако предлаганите промени бъдат одобрени от правителството обаче, това право вече ще имат и малките блокове с 32 жилища. В мотивите на Лиляна Павлова е записано, че именно такива са голяма част от панелните сгради в малките градове.

"По изключение и по преценка на общината през 2015 г. могат да бъдат одобрявани за обновяване и сгради с минимум 32 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, които са построени преди 1975 г. и са с доказани конструктивни проблеми", пише в проекта на наредбата.

Малките панелни блокове са построени основно именно преди тази година. 

От регионалното министерство са се съобразили с възражението на много от етажните собствености, че срещат проблем с осигуряването на съгласието на 100% от собствениците. Това се налагало тъй като в много блокове, в които мнозинството от хората искали да се включат имало по един-двама, които спирали санирането на цялата сграда. Освен това и в цялата страна имало оплаквания, че собственици на апартаменти живеят в чужбина и не могат да бъдат открити.

"По изключение и по своя мотивирана преценка общината може да допусне одобрение на сграда, ако не са представени документи/декларации за осигуряване на достъп до всички самостоятелни обекти. Изключението може да се прилага за не повече от 5% от самостоятелните обекти", пише в мотивите към промените в правителствената програма. 

Третата сериозна промяна в правителствената програма касае панелните блокове с много входове.

"Големите сгради – тези, които са свързано застрояване с няколко блок-секции/сгради трудно успяват да се включат в програмата. Практиката показа, че има много блок-секции/сгради, които са свързано строителство и образуват общ архитектурен ансамбъл под формата на „Г“, „П“ и др. и при тях доста трудно може да се осигури участието на всички свързани блок-секции/сгради", е записано в мотивировката на промяната.

Затова се предлага следното решение: общините по изключение и по своя преценка ще могат да допуснат да кандидатстват минимум половината от свързаните блок-секции/сгради, които следва да покриват изискването за минимум 36 самостоятелни обекта и да са последователно разположени.

Това означава, че панелките от типа "китайска стена" с 8 входа ще могат да бъдат санирани наполовина. В случай че собствениците в 4 поредни входове успеят да се организират, то останалите няма да ги спират. Така в крайна сметка един блок ще остане наполовина стар и грозен и наполовина реновиран.

От ведомството на Лиляна Павлова отчитат сериозен напредък по изпълнението на програмата. Имало подадени общо над 600 искания за сключване на договори и вече били подписани 400 договори за целево финансиране между общините, областните управители и Българската банка за развитие. 

Общо панелните сгради у нас са 70 000 и в тях живеят 1,3 милиона българи.