След два месеца редица притежатели на парцели край брега на Черно море ще бъдат силно заинтересувани да посетят сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Там ще могат да видят резултата от обединяването на информацията от приетите специализирани карти на морски плажове и дюни и извършените замервания за актуализация на някои от тях.

Зад тези термини се крие следното: част от терените, които днес на хартия не се водят дюни, ще се появят на картите като дюни. Очакваният резултат е да изчезнат – или поне да намалеят - случаите, в които всички виждаме как бетонът се излива върху дюни, а по документи парцелът се води обикновена земеделска земя.

Случайност?

Случайно или не, Агенцията по геодезия, картография и кадастър отвори за всички FTP сървъра си точно в деня, когато ресорният министър Лиляна Павлова трябваше спешно да реагира на започналото изливане на бетон на къмпинг „Юг“ и силното обществено недоволство. Въпросният терен не бил върху дюни, показва карта от 2012 година.

Чиста случайност. Бях възложил преди това да започне подготовка на качването, просто вчера сме стигнали най-вероятно до там“, коментира за Клуб Z изпълнителният директор на Агенцията инж. Светослав Наков.

Той каза, че не знае поради какви причини това не е станало досега.

„Вчера предприех действия да се качат абсолютно всички одобрени и приети специализирани карти на нашето черноморие. Не мога да ви кажа причината да не са качени досега. Но сега вече това е факт и така ще бъде от тук натам.

На сървъра на Агенцията са били качени 322 pdf файла, които показват приетите специализирани карти на морски плажове и дюни по българското черноморие. От вчера те са достъпни за всички. Започналото масово изтегляне дори е блокирало за кратко сървъра през миналата нощ.

Най-тиражираният от всички файлове е този за плажа Корал. Картата ясно показва, че червената линия, която отразява границата на дюните, преминава върху частни терени. Това означава, че там не само не може да се строи нищо, но те и не могат да останат притежание на собствениците си.

През 2013 година промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие включиха пясъчните дюни към територията на морския плаж, който пък може да бъде само изключтилна държавна собственост.

Какви са тези карти?

Публикуваните карти не са окончателни и много скоро по тях ще бъдат нанесени промени. Т.е. ако един терен днес на хартия не се намира върху дюни, утре може да се окаже точно там. Пак на хартия.

Преди две-три години е имало приети специализирани карти. В последствие се е наложила тяхната актуализация. (след скандала в Несебър в края на 2012 г. - б.а.) В момента има сключен договор с фирма, която обединява тези два типа цифрови модели и те ще станат факт след около два месеца и актуализираната информация също ще бъде качена на нашия сайт“, обясни инж. Наков.

Договорът с фирмата бил сключен преди две седмици, а срокът за изпълнение бил 60 работни дни. Още през септември Агенцията съобщи, че е приела актуализацията на 27 специализирани карти на морски плажове и дюни в общините Несебър, Созопол, Приморско и Царево.

По думите на инж. Светослав Наков не били 27, а 30. И резултатът от тези актуализации все още не е нанесен върху публикуваните карти. Коментираният плаж на къмпинг „Юг“ обаче не бил сред тези 30.

„За него няма такава актуализация. Сега в момента ще направим измервания, за да видим дали наистина има някакъв проблем. Там няма наличие на дюни, но министър Павлова е възложила и колегите правят презаснемане на тази територия“, съобщи директорът на Агенцията по кадастър.

Така първо ще дойдат промените в 30 плажа, а после и за допълнително заснеманите още 4. Някъде там е и къмпинг „Юг“.

На базата на тези обединени цифрови модели ще се подготви проект на изменение на кадастралните карти за въпросните плажове и дюни. Ще се подготви скица-проект, ще се съгласува с Министерството на регионалното развитие и в последствие ще пуснат акт за изключителна държавна собственост за въпросните територии. Ако някъде се засягат частни терени, те ще бъдат отчуждавани“, описа процедурата инж. Наков.

Това ще направи невъзможни не един и два проекта. Собствениците на земите ще трябва да бъдат обезщетявани, а данъкоплатците ще платим отново за това, че държавата не свърши тази работа по-рано.