Депутатите Георги Кадиев (БСП) и Мартин Димитров (Реформаторски блок) са на сходни позиции относно идеята на премиера Бойко Борисов за сливане на НАП с митниците. Като представител на опозицията, Кадиев е по-остър в критиките си. И двамата обаче смятат, че подобно сливане носи рискове.

Ето какво написа в профила си във Фейсбук Кадиев:

"Да слееш НАП с митниците е като да слееш КАТ с ГДБОП. На пръв поглед и двете служби ловят нарушители, но всъщност нямат нищо общо. На пръв поглед митници и НАП събират приходи, но всъщност нямат почти никакви други допирни точки. Различно законодателство, различен кадрови състав, различен манталитет, различни информационни системи. Шефът на НАП-Кюстендил да управлява митничарите на Гюешево? Това е някаква идиотщина. Или шефът на пункт Връшка чука да ръководи НАП-Видин? 

Ама било в предизборната програма на ГЕРБ? Много важно. Когато в една програма има глупости, сменете програмата. 
Това сливане ще срути приходите поне за 5 години напред. Ще напуснат маса хора, градени с години. Ще изчезне информация. Ще се скрият досиета. Ще се демотивират служители. Ще се загуби институционална памет. 
Сливането е генератор на контрабанда, не спирачка. То е проблем за националната сигурност, не решение. 
Вместо това направете финансова полиция с три прости права: право на СРС, право на арест, право на дознание. Само по тези членове от НК, които са за финансови престъпления и контрабанда. И тази финансова полиция да следи ГДБОП и ДАНС, както те ще следят нея.
Това е реформа и борба с контрабанда. 
А сливането? Сливането е разруха".

Димитров също коментира темата на своя профил:

"Обединяването на НАП и митниците е сериозен риск. Повишаването на приходите с 800 млн лева през 2015 показва подобрена работа. Подобна промяна има опасност да доведе до дълъг период на хаос и напасване, което да влоши данъчните приходи за годината. Подобни реформи се правят след стабилизиране на държавните финанси и сериозна подготовка. По-добре да се даде 6 месечен срок за справяне с проблемите, включително засилване на вътрешния контрол".

Идеята за обединение на двете приходни администрации витае от 2005 г., но по време на предишния парламент беше "съживена" от от депутата от ДПС и тогава шеф на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев. Тогава тя получи подкрепа и от финансовия министър Петър Чобанов, който влезе в последния парламент от листите на Движението.

После по време на предизборната кампания идеята влезе в програмата на ГЕРБ, като наскоро премиерът Бойко Борисов я върна на дневен ред след случая на засечена контрабанда на цигари в огромни размери през ГКПП "Капитан Андреево".