Поредно дело срещу Николай Русинов – Чеци е насрочено в Софийския градски съд (СГС) днес. Той е обвиняем за жестокото убийство на Яна Кръстева (28 г.), която бе открита полугола и умъртвена в Борисовата градина в София след рокконцерт на 10 юли 2011 г.

След като се укриваше, Чеци бе задържан в края на април 2012 г. Оттогава е в ареста с най-тежката мярка „задържане под стража”. Процесът срещу него започна на 31 януари 2013 г.  Прокуратурата го обвинява в убийство по особено мъчителен начин (Яна бе намерена пребита и удушена, б.а.), а сред членовете, по които ще отговаря, са и най-тежките от НК (чл. 115-118), предвиждащи доживотен затвор без замяна.

 

Поради наличието на открит биологичен материал, Чеци претендира, че само е правил секс с Яна в трагичната нощ и после я оставил жива. Обвинението също признава „съучастие с неизвестни лица” на Русинов, но те още не са намерени.

Неясна остава и ролята на първия обвиняем – Пламен Трифонов, който бе задържан за кратко след убийството и освободен. Според материали, излезли в медиите през последните дни, той пак ще бъде привикван.

 

Във фейсбук има група, „Николай Русинов-Чеци не е убиец”, която има над 400 харесвания.