Българите са увеличили значително потреблението на алкохол през миналата година. Това показва годишните данни за потреблението у нас през 2014 година на Националния статистически институт.

През последните десетина години традиционно употребата на алкохолни напитки в страната намаляваше, като основната причина за това се смяташе, че е по-малкото сварена в домашни условия ракия.

През миналата година обаче е настъпила промяна. Средно всеки българин е изпил по 24,4 литра алкохол, докато през 2013 г. това количество е било с 1,3 литра по-малко. За тези, които сметнат, че това не е кой знае колко голямо количество, разделено на 365 дни, ще уточним, че статистиката отчита данните за абсолютно всички - от пеленачетата до най-възрастните, и, че само около една трета от хората в страната пият алкохол редовно. Освен това, само преди няколко години годишната консумация на алкохол бе паднала под 20 литра.

От това следват две хипотези - или повече хора са пропили, или следовниците на Бакхус са си вдигнали дозировката.

Ръст има и при тютюнопушенето. Данните на НСИ показват, че консумацията на цигари през 2013 г. е била 596 папироси средно на човек. През миналата година броят им се е увеличил със 7.

И докато нараства консумацията на алкохол и цигари, данните на НСИ сочат, че е намаляло потреблението на редица основни хранителни продукти - хляб, прясно и кисело мляко, зеленчуци и колбаси.