Нова държава се роди между Сърбия и Хърватия – на 7 квадратни километра територия на западния бряг на река Дунав. Непризнатата засега от никого, Либерланд е основана на 13 април от чеха Вит Йедличка, който в момента набира поданици с девиза: „Живей и не пречи на другите да живеят“.

Според Йедличка след войната напрегнатите отношения между двете държави са довели до това, че никоя от тях не е припознала въпросната територия като своя, така че тя е ничия земя. Границите на Либерланд са определени според тези на Сърбия и Хърватия – така че да не са пресечени.

На въпроса дали Либерланд ще бъде признат от останалата част от света, създателят и самообявил се за президент Йедличка отговаря простичко: „Вярваме, че да“.

Девизът на новата държава е избран, защото тя се гордее с „личните и икономическите свободи на своите граждани“, гарантирани от Конституцията ѝ, която значително ограничава властта на политиците по начин да не могат пряко да въздействат на свободите на народа, става ясно от официалния сайт на Либерланд, определена като конституционна република с елементи на пряка демокрация.

Така изглежда знамето на Либерланд.

Почти всеки може да стане гражданин на страната – стига да отговаря на няколко условия. Трябва да уважава другите хора и техните мнения, без значение от раса, етнос, политическа или религиозна ориентация. Трябва да има респект към частната собственост, която е недосегаема, както и да не е и да не е бил комунист, нацист или друг тип екстремист. Освен това не бива да е изтърпявал наказание за умишлени криминални деяния.

За да кандидатства, човек трябва да изпрати писмо, в което представя накратко кой е и защо иска да е гражданин на Либерланд. По желание може да изпрати също и CV. Необходимо е да прати също сканиран документ за самоличност (със скрити с черно данни освен собствено и фамилно име, пол, дата на раждане, националност и дата на издаване и валидност на документа.

Никъде в сайта не е посочено какво е населението в момента. Текстовете на Конституцията и законовата уредба пък предстои да се публикуват в сайта.

Площад Славейков