От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) изпратиха уточнение, че земите в "Корал", които са частна собственост, но на тях има дюни, няма да бъдат "национализирани", а отчуждени.

В материал на БНТ по темата се казваше, че терените автоматично ще станат държавна собственост, без държавата да дължи някакво обезщетение за тях. Става въпрос за 78 дка от общо 130 дка, или 52% от общата частна площ.

"В Закона за устройство на морското крайбрежие  (чл. 6, ал. 8) е предвидена възможност, когато в резултат на естествени процеси на взаимодействие на морето със сушата се образуват морски плажове, засягащи един или повече имоти – частна собственост, частта от засегнатите имоти да се отчужди по реда на глава трета от Закона за държавната собственост по предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството", посочиха от МРРБ.

Пред Клуб Z изпълнителният директор на Агенцията по кадастър инж. Светослав Наков обясни преди дни, че може да има процедури по отчуждаване.

"На базата на тези обединени цифрови модели ще се подготви проект на изменение на кадастралните карти за въпросните плажове и дюни. Ще се подготви скица-проект, ще се съгласува с Министерството на регионалното развитие и в последствие ще пуснат акт за изключителна държавна собственост за въпросните територии. Ако някъде се засягат частни терени, те ще бъдат отчуждавани", описа процедурата инж. Наков.