Приеманата от щангистите хранителна добавка "Трайбест" е била замърсена с анаболния стериод станозолол, окончателно стана ясно днес. Това е установено от изследването на две проби в допинг лабораторията в Кьолн. Резултатите се чакаха тези дни, а днес са маркирани в декларация на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която забрани "Трайбест".

Както е известно, през миналия месец 11 национали по вдигане на тежести дадоха положителни проби, а тимът бе спрян от участие на европейското. Глоба от половин милион долара за федерацията по щанги и спиране на правата чакат щангистите, но при това положение те поне ще обжалват и ще опитат да си търсят правата.

"Във връзка с възникналия казус в българския национален отбор по щанги, при който в пробите на всички национали в отбора беше открит допинг, Българската агенция по безопасност на храните получи официално писмо от Българската федерация по щанги, на основание което извърши собствена проверка относно хранителната добавка "Трайбест" и наличието на забранени вещества в нея, пише в становището. 

Две проби от хранителната добавка "Трайбест" бяха изпратени в акредитираната лаборатория "Еврофинс" – Хамбург – Германия. Резултатите и от двете проби за наличие на забранения стероид станозолол в състава на хранителната добавката са положителни!

Във връзка с това БАБХ предприе следните мерки:

1. Унищожаване на вече блокираните количества от хранителната добавка "Трайбест".

2. Заличаване на хранителната добавка "Трайбест" от базата данни на разрешените хранителни добавки.

3. На производителя "Трайбест Нутришън" България ООД е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Българската агенция по безопасност на храните и Министерството на младежта и спорта продължават съвместната си работа, за да гарантират безопасността и здравето на всички български спортисти."