Мечтая в България да бъде въведено електронното гласуване и сънародниците ни в чужбина да не са принудени да се рeдят с часове на опашки, за да упражнят правото си на глас. Виждам тук много депутати, това нещо може да бъде направено и се надявам да го направим. Това каза премиерът Бойко Борисов на конференция за единния цифров пазар в столичния хотел "Шератон".

Форумът бе организиран от българската евродепутатка Ева Паунова и Българската асоциация по информационни технологии, а на не го присъства и вицепрезидентът на ЕК Андерс Ансип.

Бойко Борисов посочи още, че не иска да вижда, как министрите му носят хартиени документи: Всичко това може да става по електронен път. Горд съм, че най-бързият интернет е в България и сега нашата задача е това да го докараме и в селата, каза той.

Борисов посочи, че "българските хакери са водещи в света, но имаме и водещи специалисти, които работят в софтуерните компании". Според данните на премиера средната заплата в IT бранша у нас била 4000 лв. и много от българските програмисти, които досега работели в чужбина, започвали да се връщат в България.

"Оня ден бях с приятели и гледам, как 3-годишното им момиченце си нарисува кукла на айпада, после взе да ѝ сменя едни рокли, едни прически, чудо направо. Сигурен съм, че и някои 30-40 годишни не могат да ги направят ния работи. Така че, нацията ни има заложби и след 15-20 години ще имаме чудесни специалисти, въпреки че днеска децата не знаят как да играят на жмичка", сподели впечатленията си примиерът.

Преди премиера говори вицепремиерът Томислав Дончев, който използва случая да закачи началника си. "При кабинета Борисов 2 магистралите и санирането на жилищата са съответно на второ и трето място по важност в областта на инфраструктурата. Най-важното, което трябва да направим е не друго, а електронното правителство".

По повод думите му Борисов се обърна към Дончев: "Те дигиталните магистрали нямат дупки и няма как да ги проверявам, но да знаете, че искам да има уайърлес (б.р., безжичен интернет) във всички паркове и градинки."