Супер конзолата на Sony Playstation 4 (PS4) изпреварва значително по продажби машината за видеоигри Xbox One на Microsoft, показват официалните данни на производителите.

Двете устройства са буквално "върха на сладоледа" за геймърско изживяване. Те са с мощни процесори и интернет свързаност и на тях могат да се въртят най-новите заглавия с потресаваща графика и ефекти. А интернет свързаността дава възможност за игра в мрежа, разменяне на съобщения, слушане на музика и теглене на видеоигри от огромни бази с данни, където достъпът е платен.

От ден първи на пазара - 15 ноември 2013 г. за PS4 и 22 ноември 2013 г. за Xbox One, от двете конзоли в цял свят са продадени съответно 6 млн. и 3,9 млн. броя.

През януари от Playstation 4 са продадени два пъти повече бройки, отколкото от Xbox One. През февруари разликата не е толкова голяма - 287 000 машини на Sony срещу 258 000 на Microsoft.

Едно от основните предимства на PS 4 е по-ниската цена. В САЩ конзолата се продава за 399 долара (399 евро в Европа, 799 лв. в България), докато Xbox One струва 499 долара (499,99 евро, 999 лв.). Все пак по-високата цена при машината на Microsoft има известно опрадание, защото в комплекта е включен и сензорът Kinect, който е с вградени камери и микрофон и позволява играта на определени заглавия само с жестове.

Има разлика и в концепциите на двете конзоли - докато PS 4 е насочена пряко към геймърите и има по-добри хардуерни възможности, идеята на Xbox One е да е център на домашното развлечение, като с нея може да се управлява телевизора, да се влиза в интернет и да се ползват различни онлайн услуги.

Освен това доскоро нямаше ексклузивно заглавие за Xbox One. Но от 11 март върви играта Titanfall, която със сигурност ще вдигне продажбите на конзолата. Играта, тип FPS (стрелба от първо лице), се радва на ласкави коментари и висок рейтинг в специализираните издания.