Владимир Лазаревик е част от т. нар. Амстердамска група, съставена от  влиятелните  членове на управляващата в Скопие ВМРО-ДМНЕ, в която влизат и Никола Димитров, бивш посланик в САЩ и Холандия и бивш преговарящ за решаването на спора за името на Македония с Гърция, както и бившият зам.-министър на земеделието Перо Димшоски. Лазаревик  бе  един от близките сътрудници на премиера Никола Груевски. През 2006-2008 г. бе заместник-министър на здравеопазването на Македония.

Г-н Лазаревик, накъде тръгва Република Македония след грандиозния политически скандал с подслушванията в страната ви?

Със сигурност не тръгва към Европейския съюз. И всички виждаме това много добре. Македония начело с премиера Никола Груевски просто не може да стане член на ЕС. Ние работим срещу това положение и искаме промяна. Със своите действия той постави Македония в срамна ситуация...

Очертават ли се скорошни предсрочни парламентарни избори в Македония, както настоява и опозиционният СДСМ?

Това няма да се случи толкова бързо. Ние обаче настояваме Груевски и воденото от него правителство да подадат оставка, след което да се сформира временно, служебно правителство в Скопие, което в период между шест месеца и една година да създаде съответните условия за провеждането на предсрочни парламентарни избори. Но в този момент това не може да се случи.

След  близо 9 години управление на премиера Груевски, не ви ли се струва,че Македония се намира в тотална международна изолация?

Да, наистина. Страната днес е в пълна международна изолация. Днес няма кой да приеме в Брюксел Груевски. През последните години политика му доведе до това Македония да има много сериозни проблеми със съседите си и по-специално с България, Гърция и Сърбия. След идването му на власт гражданите на Република Македония така и не разбират защо се стигна до това да имаме проблеми със своите непосредствени съседи. През годините на неговото управление Груевски иска непрекъснато да защитава Македония от някого. Ние обаче днес искаме защитим Македония от Груевски, защото смятаме него за истинския проблем страната ни да не може да се приближи към ЕС.

Вие много добре познавате вътрешнополитическата ситуация както в Македония, така и в управляващата в момента ВМРО-ДПМНЕ, защо според вас Груевски води антибългарска политика?

Не знам дали това е само антибългарска политика. Това е антимакедонска политика като цяло, защото днес ние имаме сериозни проблеми, вследствие на проекта „Скопие 2014“. Трябва да знаете, че този  проект в основата си е антимакедонски. Затова не можем да кажем, че властите водят само антибългарска политика. Те водят политика против гражданите на Република Македония, която е пагубна. Затова искаме да я променим.

За мен лично най-важното е, че България е част от ЕС и смятам, че тя трябва да бъде първият партньор и съюзник на Македония по пътя към присъединяването. За съжаление това досега не е станало, но след падането на Груевски, ще променим тази ситуация.

Какво ще кажете за нивото на демокрацията в Македония през призмата на скандала с подслушването на политическите опоненти и корупционните практики, които лъснаха от тези разговори?

Ще кажа, че Македония се намира в условията на диктатура. Че  ние живеем в медиен мрак, защото няма условия да се съобщи каквато и да е критична информация за ставащото в страната. Властите в Скопие са подслушвали 20 000 души за последните четири години, а това е просто ужасно! Когато разговаряме с нашите партньори от международната общност, те просто не могат да повярват как подобно нещо въобще може се случи. Това не е нормално. Днес  в  Македония лъжата се представя като истина. Груевски иска да продължи да заблуждава хората. Гражданите не могат да се информират за ставащото, защото медиите са изцяло блокирани, държат ги бизнесмени близки до Груевски. Това говори достатъчно в каква абсолютна диктатура живеем. През последните седмици тя придобива все по-сериозни измерения.

Възможно ли е скандалът с подслушването да излезе от контрол и да доведе до етнически сблъсъци?

Аз лично не вярвам, че това може да се случи. Говорих преди дни с местни албански политици, които имат сериозно участие в политическите процеси и харесват Македония. Те много добре знаят естеството на ставащото... И мисля, че македонци и албанци ще се обединим срещу правителството на Груевски, защото всички искаме страната ни да стане част от ЕС и НАТО. Това може да се случи обаче, само ако всички работим заедно. Затова не вярвам, че ще се разгорят каквито и да е конфликти. Този сценарий за конфликти и етническо напрежение е всъщност желан от Груевски. Контролиран междуетнически конфликт в Македония би му помогнал. И затова ние няма да му позволим да го направи.

Какво оттук-нататък ще правите вие македонските и местните албански политици? Имате ли конкретни стъпки в посока на свалянето на премиера?

Аз съм част от т.нар Амстердамска тройка, която желае и търси реформиране вътре в управляващата ВМРО-ДПМНЕ. В същото време ние работим по създаването на една по-голяма коалиция от наши съмишленици, които искат да потърсят по някакъв начин политическа отговорност от Груевски. И за да постигнем нашата цел, сме готови да работим включително и с опозицията. Първата стъпка е да предизвикаме оставката на премиера, след това ще говорим за следващите действия. Но най-важното сега е досегашния лидер наВМРО-ДПМНЕ да бъде отстранен от управлението на партията. После да бъде създадено техническо или временно правителство в Скопие, което ще има ограничен мандат и ще трябва да стабилизира Македония след  управлението му.

----

* Авторът е журналист от БНР, специалист по Балканите. Интервюто с Владимир Лазаревик е взето специално за Клуб Z.