Отделен филм, различен от най-новата трилогия за "Междузвездни войни" ще излезе догодина, обяви режисьорът Гарет Едуърдс на Star Wars Celebration, ежегодното събитие за фенове в Анахайм, щата Калифорния. Името на новата лента ще бъде Rogue One.

Едуърдс пусна на пълната зала и кратък тийзър, който обаче разкри твърде малко. Той още не е публичен, но, разбира се, феновете в залата не се сдържаха и го заснеха:

Подобно на тийзъра за епизод 7, и тук се ползва реплика от оригиналните филми - в случая на Оби-Уан Кеноби, в ролята сър Алек Гинес, който разказва за джедаите преди "тъмните времена, преди Империята".

Историята, разкри Едуърдс, ще се върни около групата бунтовници, които открадват плановете на "Звездата на Смъртта", без които Люк Скайуокър нямаше да знае къде да прати протонни торпеда в "Нова надежда" и да взриви огромната бойна станция. Единственият коментар във филма от 1977 г е "много загинаха, за да ни донесат тази информация".

"Става въпрос за това какво става, когато Бог не е с нас, за да ни спаси", обяснява Едуърдс.

Той подчерта, че джедаи няма да има - именно това в голяма степен ще оформя филма - една далечна галактика, в която обаче героите са избити, Империята е в пълната си сила, а Бунтовниците са само група идеалисти, борещи се срещу непобедимото. 

Лентата ще се стреми към атмосферата на военни филми като "Спасяването на редник Райън" и трилъри като "Враг номер едно" - всъщност, в екипът ще има ветерани именно от тези два проекта. Крайният ефект, който търси "Дисни", противно на очакваното, е мрачен, реалистичен филм, в който няма герои и злодеи, а "лошите са добри, и добрите са лоши".

Историята е дело на Джон Нол, ветеран от екипа за специални ефекти на "Лукасфилм" Industral Light and Magic, и един от създателите на програмата "Фотошоп".

"Има нещо забавно и предизвикателно в това да пишеш история, която да съвпадне с нещата, които вече знаем," казва Кнол. 

Лукасфилмс обаче не определят Rogue One като начало на нова трилогия или спин-оф. Вместо това те са избрали определението "антология", което предполага, че бъдещите филми ще разказват други истории и ще запълват други празноти в хронологията на "Междузвездни войни".

Интересен факт е, че Джон Уилямс, когото "Лукасфилмс" нае за музиката в епизодите 7, 8 и 9, няма да участва в екипа на Rogue One. Така "антологията" има още по-голям шанс да се обособи като отделна поредица, а не спин-оф.

Новият филм дава и малко повече яснота за изявлението на компанията "Дисни", която, когато купи "Лукасфилмс" и обяви най-новата трилогия, обеща по един нов филм всяка година. Подобни темпове притесниха феновете. Сега планът им се оказва далеч по-разумен - епизодите 7, 8 и 9 ще излизат през година, а между всеки от тях отделен екип ще работи върху "антологията".

Всички харесаха лидерът на Rogue Squadron Уедж Антилис, въпреки едва няколкото минути участие в "Нова надежда". 
Дали ще видим приключенията му преди този героичен момент?

Какво може да се предположи за историята в Rogue One? Името подсказва малко - най-вероятно след главните герои ще бъдат пилотите на изтребители, оказали се ключови за победата на Бунта в "Нова надежда". Rogue One е лидерът на основния ескадрон Уедж Антилис - герой с малко екранно време във филмите, но харесван от феновете и протагонист в много книги от т.нар. Разширена вселена. Дали той ще е основна фигура в този епизод от "антологията" - и какво ще се случва в следващите - засега не знаем.

Слухове говорят и за повече участие на ловците на глави, показани в Епизод 5 - "Империята отвръща на удара", особено най-известният сред тях - Боба Фет.

Едно е сигурно - снимките започват това лято.