„Мрежата крие голяма опасност за много хора. Конкретно за младите хора. В последно време се наблюдава опасността от трафик. За много от момичетата това е пътят откъдето тръгват”.

Това заяви пред Нова тв днес членът на Мешерето – ромският съд, Митко Доков, който се слави като неформален лидер на общността в Бургас. Заради опасенията си, че увеличават трафика на млади момичета, Доков ще поиска на следващото събрание на Мешерето фейсбук и интернет да бъдат забранени за непълолетните роми.

Според традициите подобно решение обаче трябва да бъде взето от авторитетен орган. Мешерето ще заседава в разширен състав и се очаква на него да присъстват между 30 и 50 души. Те ще се съберат в края на април или най-късно в началото на май, но при всички случаи преди Гергьовден, каза Доков, който твърди, че е член на Мешерето от 10 години. Доков е здравен медиатор в община Бургас, магистър от Бургаския свободен университет по социални дейности.

"Социалните мрежи са много опасни. Невръстни момичета попадат най-често в трафик и стават проститутки след невинни запознанства във фейсбук. Сводниците се прикриват зад фалшиви профили, набелязват си момичета. Всичко започва като невинно запознанство и флирт. В един момент тези мъже карат момичетата да се влюбват в тях, обещават им дори и брак и докато се усетят, стават жертва на трафик", каза още Доков.

Той очаква Мешерето да излезе с решение за забрана на фейсбук и след това да задължи родителите да ограничат достъпа до социалните мрежи на децата си.

Къде е забранен?

Фейсбук е забранен в Китай от 2009 г., но въпреки това, социалният сайт има над 530 000 потребители от страната, които влизат в своите профили нелегално от време на време, според данни на SocialBakers.  Достъпът до популярни сайтове и социални платформи е ограничен чрез проекта "Златния щит" ("Великата защитна стена"), но потребителите успяват да я заобиколят като влизат в мрежата през прокси.

През 2012 г. властите в Таджикистан блокираха достъпа до фейсбук . Причината е, че "най-видните представители на обществеността са уморени от потока от клевети и мръсотия в различните интернет страници, сред тези хора има академици, доктори на науките и видни културни дейци".

Правителството на Южна Корея смята, че фейсбук разпространява пропаганда на Северна Корея, и множество профили бяха закрити.

В началото на март т.г. премиерът на Турция Реджеп Ердоган заяви в телевизионно интервю, че правителството подготвя ново затягане на правилата за интернет и дори възможна забрана на Facebook и Youtube.