ЛЮБЕН ОБРЕТЕНОВ

"Ще стане ли Лазар? Трудните перспективи за излизане от българската криза".

Това бе заглавието на лекцията на лидера на ДСБ Радан Кънев пред студенти от Нов български университет. Темата явно се оказа атрактивна за младежите, които напълниха, макар и неголямата зала. 

"Може ли България да тръгне нагоре?"

Така Кънев формулира накратко основния въпрос, на който иска да потърси отговор. Според него настоящата криза е започнала през 70-те години, а не е от времето на прехода.

"Всички в България казват: "Няма да се оправим". 20-годишните, 80-годишните, българският бизнес. Ние сме крайни песимисти, за което си има причини. Но ако единодушно твърдим, че няма да се оправим, много трудно ще се оправим", обясни той.

Едни от основните проблеми, които трайно задържат развитието на обществото ни, според него са демографската криза, влошеното качество на живот, задълбочаващото се неравенство и трайната слабост на държавните финанси. Кънев изтъкна сред основните пречки и изключително високите нива на корупция в България. 

Асен Агов се смеси със студентите, дошли да чуят Радан Кънев.

"У нас образованието е все по-слабо. Освен това има едновременно безработица и недостиг на работна ръка, което означава, че много от нас не притежават необходимите качества", посочи лидерът на ДСБ.

Той отново припомни случая с 18-годишния българин Стефан Стойков, който е приет във всички университети от т.нар. Бръшлянова линия, въпреки че е син на нискоквалифицирани имигранти, които в началото на пристигането си в САЩ дори не са знаели английски език. Кънев изтъкна, че в известната със своите социални неравенстава Америка подобни събития са много по-възможни отколкото в България.

Според него демографската криза не може да се реши чрез стимулиране или принуждаване на семействата да имат повече деца.

"Историята е показала, че когато българската икономика върви нагоре, се увеличава и раждаемостта", обясни той.

За проблема с ниските държавни приходи пък бе категоричен, че те няма как да се увеличат с налагането на по-големи данъци. Защото сновните причини за недоброто състояние на публичните финанси са слабата икономика и големите кражби на публични средства.

"Проблемът с корупцията е на първо място. Тя е наследство от предишния режим, не е продукт на прехода. Отговорността на прехода е, че не е открил решение на този проблем", допълни реформаторът.

Той коментира и основаната причина за не особено качествения процент на приватизация у нас. А именно, че международната общност не си е давала сметка с какви проядени от беззаконие общества си има работа в Източна Европа. Първото условие за преминаване от държавна към частна собственост е да има върховенство на закона, каквото у нас не е съществувало. После разказа за лекция на немски специалист по икономика, на която е присъствал. Той е създал математически модел, който изчислява при какви нива на корупция колко публични средства се губят. Според този модел при 10% нива на корупция софтуерът просто отказва да работи.

"При такива нива на корупция се стига до дългова спирала и хиперинфлация", обясни лекторът.

За пореден път той изтъкна като най-важна реформата в правосъдието. Към нея обаче добави и пенсионната, защото именно заради пенсионната система българският бюджет не може "да отлепи" от дъното. 

Реформаторът заяви още, че трябва да има реформа в образованието и на трудовия пазар. И издаде на студентите, че другата седмица образователният министър Тодор Танев ще изнесе проект за цялостна реформа в образованието. За пример по отношение на трудовия пазар пък даде германската система, която създава възможност на всеки да стъпи на пазара на труда, било то за 1 час седмично, за 8 или 40 часа. 

"Дясното не е асоциално. Българският Кодекс на труда е писан за "Кремиковци". То ("Кремиковци") го няма по икономически причини, а не защото бе продадено за 1 долар", посочи лидерът на ДСБ.

Сред проблемите изтъкна и фака, че Главната инспекция по труда всеки ден съставя актове на софтуерния бизнес, но не влиза в мините. 

Според Кънев българите вече са имигрантска нация, но това не трябва да се драматизира. Ако България постигне развитие във връзките си с хората, които са напуснали страната, те не само ще се върнат, но е възможно дори техните работодатели да ги командироват тукк, защото владеенето на български език е рядко умение в Западна Европа. Лидерът на ДСБ не смята за вярно, че има определи слоеве в населението, които не желаят да се образоват. Той лично бил виждал български роми в Амстердам, които пращат своите деца в неделно българско училище, като дори плащат такса за това. 

Радан Кънев - лектор.

Кънев е убеден, че правосъдна реформа в този мандат ще има, включително конституционна промяна. Като един от големите успехи на Реформаторския блок той изтъкна, че съдебната реформа вече е първосепенна тема за обществото докато преди е била част от интереса на ограничен кръг специалисти.

Студентите зададоха много и различни въпроси. Първо за външната политика и мястото на България в региона. Кънев обобщи ситуацията по следния начин:

"Клещите от Югоизток (Турция) и Североизток (Русия) винаги има шанс да щракнат върху българска територия".

По отношение на административната реформа той коментира, че броят на общините и областите в България трябва да бъде намален.

"Населението на Видинска област е по-малко от това на столичния квартал "Люлин", беше аргументът му.

В изпълнителната власт, смята Кънев, все по-важна ще става ролята на вицепремиерите, защото нито един проблем не може да се реши само от един ресорен министър. Настоящото правителство, което има четирима вицепремиери, било добър пример в тази посока.

Един от студентите попита как очаква структури със смешни имена, които са доказали своята неефективност като БОРКОР и КПУКИ, да контролират ефективно главния прокурор.

"Какво трябва и какво е възможно да се промени, са различни неща. Ние вече сме отвъд първоначалната програма на правителството", отговори лидерът на ДСБ.

Той обаче призна, че със сигурност реформите няма да са достатъчни, макар все пак да са "една първа стъпка". И бе откровен:

"Най-вероятно правомощията на главния прокурор няма да бъдат предмет на сегашната реформа". 

Кънев заяви още, че в ДАНС няма хора от бившия комунистически режим, но има много такива, които са свързани с мафията и са "побити" през последните 7-8 години. Според него законът за НСО въобще не трябва да влиза в парламента в този си вид, защото службата е изцяло наследство от социализма. И накрая се пошегува, че в Германия тази служба охранява "много ограничен кръг държавни мъже и очевидно и някои жени".

-----

Вижте още: Няма как да напуснем кабинета, защото Вежди Рашидов се е държал като простак