В годината на стотния юбилей на българското кино тръгва впечатляващ проект – „Дискусионен клуб за българско кино“. Само в първия му панел, от 22 април до 30 юни, киноманите в София ще могат да се насладят на над 10 класически родни заглавия и да се срещнат с част от техните автори. Входът е безплатен, а прожекциите са всяка сряда от 18,30 часа в Дома на киното.

Програмата се явява като продължение на вече традиционното „София Филм Фест за учащи“, чиито прожекции продължават през цялата година. Интересът към специално подбраните български заглавия в програмата на 19-ия София Филм Фест доказа, че публиката има нужда и очаква с нетърпение срещите с класически и нови родни кинотворби, обясниха организаторите. „Дискусионен клуб за българско кино“ не повтаря заглавия, които са били представени в програмата на изминалия София филм фест.

Зрителите могат да станат редовни участници в клубните дискусии. Те ще бъдат водени от специалисти по история на българското игрално кино и киноведи. Предвидените прожекции са най-вече с образователен характер, ориентирани към развитие на младежките публики, като в това направление Домът на киното традиционно си партнира с Министерство на образованието и науката и всички учебни заведения на територията на столицата. Проектът е подкрепена от страна на Програма „Култура“ на Столична община и Националния Филмов център.

На 22 април, когато е първото издание на проекта, ще бъдат прожектирани немите документални филми „Откриване на ВНС във Велико Търново 1915”, „Балканската война”, „Любовта е лудост”, „След пожара над Русия”, а специалистът в областта на златния филмов фонд на България Петър Кърджилов ще сподели с аудиторията любопитни подробности за първите стъпки на българското кино. Филмите ще бъдат прожектирани под акомпанимента на Валентин Стамов.

По-натам (вижте пълната програма по-долу), ще може да се видят знакови филми като „Вилна зона“, „24 часа дъжд“, „Щурец в ухото“, „Мера според мера“, „Двойникът“, „Оркестър без име“.

ПРОГРАМАТА ПО ДНИ И ЧАСОВЕ

22 април – 18:30

Първи стъпки на българското кино: „Откриване на ВНС във Велико Търново 1915”, „Балканската война”, „Любовта е лудост”, „След пожара над Русия”

акомпанимент Валентин Стамов

29 април – 18:30

„На малкия остров”, режисьор Рангел Вълчанов

8 май – 18:30

„Бялата стая”, режисьор Методи Андонов

13 май – 18:30

„Мъже без работа”, режисьор Иван Терзиев

20 май – 18:30

„Вилна зона”, режисьор Едуард Захариев

27 май – 18:30

„Щурец в ухото”, режисьор Георги Стоянов

3 юни – 18:30

„Звезди в косите, сълзи в очите”, режисьор Иван Ничев

10 юни – 18:30

„Двойникът”, режисьор Николай Волев

17 юни

18:30 „Мера според мера” (1 част)

20:30 „Мера според мера” (2 част)

режисьор Георги Дюлгеров

18 юни – 18:30

„Мера според мера” (3 част), режисьор Георги Дюлгеров

24 юни – 18:30

„Оркестър без име”, режисьор Людмил Кирков

30 юни – 18:30

„24 часа дъжд”, режисьор Владислав Икономов

Площад Славейков