МВР беше засипано със словесни „куршуми“ след трагедията в Лясковец, при която загина командосът Емил Шарков.

Най-високопоставен от критиците е бившият вътрешен министър Румен Петков, който зададе няколко въпроса в сутрешния блок на bTV. Той попита какво е наложило използването на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

То е част от тоя шоурум, който всъщност е елемент от  приемствеността с времето на Цветанов“, сам си отговори Петков.

Това са 3 години, през които тоя човек е излизал, влизал... Като казвам за шоурум, част от служителите казват, че там е имало камери на определени медии“, твърди АБВ-политикът. 

Петков попита и как точно е протекла операцията, при положение, че „се говорело“, че съприкосновение с куршуми, изстреляни от Петко Петков, имат не 4-ма а 7 служители (което се появи и по някои вестници, б.а.).

Имаме трагичен случай и една група късметлии...“ На въпрос на водещия: „Т.е. - имало е план да се направи шоу с тази операция?“, политикът отговори с въпрос:  „Ами, какво предполага да се закарат тежки автомобили? Какво предполага да се закара СОБТ? Това е несериозно решение...

Румен Петков напомни, отново във формата „говори се“, че вътре са изстреляни няколкостотин патрона, че се е започнало с халосни изстрели. „Ако това е така, значи планът е направен така, че да възбуди, да превъзбуди и да предизвика реакция от човека.“ 

Петков очерта 3 много тежки спънки за МВР системата: подготовката на кадрите, по която според него не се работи; нормативната обезпеченост, събрала само в 8-9 месеца две тежки реформи като местенето на НСБОП в ДАНС и новия закон за МВР; кадровия проблем - той припомни 2009 г., когато е имало  мащабна чистка, изхвърлила много подготвени хора.

Бившият шеф на РДВР Хасково и депутат от ГЕРБ Иван Петров, участвал в акцията срещу Тодор Тодоров – Чакъра, също бе остър при гостуването си в bTV.  

Една баба и един психично болен да неутрализират най-елитното ни отделение на МВР – това е тежък удар”, коментира той в „Тази сутрин”.

Самият факт, че някакъв психично болен ще окаже съпротива, означава, че е бил пренебрегнат – при четирима атакуващи полицаи той получава 100% успеваемост – стреля по четирима, убива един и ранява другите трима. Това говори много.”

Той подчерта разликите, че при Чакъра МВР е действало екстремно, при възникнала в момента ситуация, докато сега се е разполагало с години за планиране и замисляне на оперативни комбинации.  

Имаме майка му, която е единствената му връзка със света – казва му се, че тя е получила инсулт, примерно, и трябва да й занесе нещо. Можеше и много други неща да се проиграят. Могло е да се работи много повече за неутрализирането на човека с по-меки форми”, даде пример Петров. 

Акцията в Лясковец е разочароваща“, каза в неделя сутрин и бившият главен секретар на МВР ген. Валентин Петров.

Работата на МВР се превърна в шоу. Ако целта на акцията е да се раздрънкат оръжия, вероятно това не е най-добрият подход - каза още генералът. - При такава акция преднината на полицаите е изненадата и бързината. В случая няма нито изненада, нито бързина.“

"Първокурсник в школата в Симеоново ще направи операцията в Лясковец по-добре. Баретите не се викат, за да прибират луди, това е някаква глупост."

Около това мнение се обединиха Росен Петров от "България без цензура" и ген. Атанас Атанасов от ДСБ в студиото на "Гореща точка" по ТВ7.  Според двамата Емил Шарков е загинал заради глупостта на началниците си.

Бившият шеф на НСС ген. Атанасов също наблегна, че е била възможна елементарна оперативна комбинация, за да бъде Петко Петков изведен, или при него да влезе полицай - да се симулира наводнение, посещение от инкасатор и други подобни. Кандидатът за бъдеш министър на вътрешните работи Росен Петров беше дошъл за тв участието в камуфлажна униформа, с каквито ходят горските.

След като още в петък настояха вътрешният министър Цветлин Йовчев да напусне поста, от ГЕРБ днес поискаха и оставката на главсека на МВР Светлозар Лазаров.