Венеция гласува на референдум с въпрос дали да се отдели от останалата част от Италия. Допитването продължава 5 дни - от неделя до петък. То е опит да се възстанови отминалото величие на някогашната самостоятелна република, с история на 1000 години.

Ла серенисима, както са наричали Венеция, векове наред е самостоятелна сила с развита търговия. Последният вожд се предава пред войските на Наполеон през 1797 г. и Венеция става част от Австрия в продължение на около 60 години, след това се присъединява към италианското кралство.

Инициаторите на референдума са били вдъхновени от примера на Шотландия, която ще проведе допитването си дали да се отдели от останалата част на Великобритания през септември. Другият пример е Каталония, където около половината от населението иска да се отцепи от Испания, напомня английският вестник "Телеграф".

Според привържениците на референдума във Венеция последните социологически проучвания показвали, че 65% от жителите на областта искат да се отделят от Италия. Допитването обхващае не само град Венеция, но и целият регион, известен като Венето. Тук влизат исторически места като Тревизо, Верона и т. н.

Жителите на региона недоволстват, защото смятат, че са облагани с твърде високи данъци, които отиват за издръжката на традиционно по-бедните южни части на Италия.

Привържениците на независимостта на Венеция искат провинцията да се нарече Repubblica Veneta. Признават, че резултатите от гласуването не могат да бъдат задължителни за властите в Рим, но се надяват, че ако повечето венецианци гласуват "за" отцепването, в областта ще спрат да плащат данъци на централното управление и ще ги пренасочат към местните власти.

Все по-големите центробежни сили в Евросъюза говорят само за едно - тежка икономическа криза. Защото в страната на референдумите - Швейцария, никой не иска да се отцепва от федерацията. До кога ли?