Повече от половин година без Валери Петров изтече, но той продължава да „издава“ книги. След томчето „Песнички, събрани от сцени и екрани“, тази вечер ще вземем в ръце ново издание с негови стихове. Ще го направим на тържество в негова чест, посветена на 95-ата му годишнина, което ще бъде навръх рождения му ден 22 април от 18 часа в зала 7 на НДК.

Сборникът „Стихотворения 2007 – 2013“ обединява поетични текстове, които вече са излизали в пет предходни издания през последните години. Книгата ще е луксозна, с твърди корици, а гостите на събитието в НДК ще бъдат сред първите, които ще могат да се докоснат до него.

„Представете си колко пуста и безнадеждна би била българската поезия без неговите стихове и поеми, и киното и театъра, колко сироти – без неговите сценарии и пиеси“, казват от издателство „Захарий Стоянов, организатори на вечерта „Живият Валери Петров“.

Един от последните български интелектуалци с могъщо слово, умисленият съзерцател Валери Петров си отиде на 27 август миналата година. Той остави след себе си палитра от нежна лирика, сценарии, пиеси и преводи, сред които на драматургията и сонетите на Уилям Шекспир.

площад Славейков