Бившият главен прокурор (1999-2006) Никола Филчев заяви, че конституционната реформа на съдебната система трябва да бъде много по-мащабна от обявената от правителството. В авторски текст, разпространен от БГНЕС, Филчев пише, че „за да е успешна реформата, трябва предварително да определим, каква е целта, какво не функционира и какво искаме да променим в съдебната система."

Бившият обвинител №1 прави преглед на слабостите на системата и предлага да се засили „контролът на по-горните съдебни инстанции върху по-долните." Той предлага също да се определят „строги срокове, в които контролният орган трябва да реагира".

Никола Филчев посочва като проблем многобройните контролни органи в съдебната система - инспекторат на ВСС със сътрудници, Министерство на правосъдието с безброй инспектори и сътрудници, Висш съдебен съвет със сътрудници. Заплати взимали, но резултат нямало.

"Виждат се само някакви началници, които като замаяни обикалят телевизиите и облъчват обеднелия, болен и смачкан народ с лозунги, как щели да направят съдебна реформа, тия щели да махнат, ония щели да сложат и така да оправят работата. Пита се, щом като състоянието на правосъдието е толкова лошо, къде са отчетите на контролните органи", пише Филчев.

Според него процедурата е усложнена до абсурд.

"Като че ли тази процедура е направена с цел да прикрие виновния магистрат и да осуети търсенето на отговорност от него."

Никола Филчев остро атакува и бившия председател на Съюза на съдиите – Мирослава Тодорова, която е един от говорителите на идеята за радикална съдебна реформа.

"Тия дни по телевизията една скандално известна съдийка от Софийския градски съд, самоообявила се героически за жертва на политическа репресия, ни разясняваше, как щяла да реформира прокуратурата. А всъщност тя е известна с това, че пет години е държала в бюрото си решено дело срещу подсъдим банкер, докато изтече абсолютната давност. На пръв поглед "малко позабавила решението, щото била претоварена". Няма съмнение обаче, че за това "леко забавяне", тя е била щедро възнаградена", хвърля обвинението Филчев.

Бившият главен прокурор не виждал полза от разделянето на ВСС, но подкрепя намаляването на мандата на 3-4 години.

Никола Филчев припомня предизвиканото от него решение на Конституционния съд №3 от 2003 година.

По-специално за органите на съдебната власт това означава, че статутът, мандатът, начинът на избиране, правомощията на тези органи и т.н. може да се променят само от Велико народно събрание“, твърди Филчев.

Според него не е вярно, че няма контрол над прокуратурата – тя била най-контролираната институция.

"Остава само да се закрие прокуратурата и обвиненията да се формулират в партийните централи, а лидерът на управляващата партия да изпълнява по съвместителство и длъжността главен прокурор", иронизира Филчев.