НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

ТАМПА, ФЛОРИДА - Робот, снабден със седмичен бюджет от 100 биткойна, успял да купи през интернет наркотика екстази, унгарски паспорт, бейзболна шапка с вградена камера и други дреболии, но бързо бил арестуван, съобщава бизнес телевизията CNBC.

Всъщност става дума за компютър, на който швейцарски програмисти, качили софтуер, наречен „Автоматичен бот за пазаруване в мрежата“. Идеята е на организацията „Медиенгрупе Битник“. Проектът бил замислен като изкуство, създавано с помощта на интернет. Целта му била да изследва „Дарк нет“ - мистериозните скрити страници, които не фигурират в официалната ай пи картотека на интернет.

Всяка седмица роботът получавал по 100 единици от виртуалната кибернетична валута биткойн, която бавно, но сигурно си пробива път в света. Експериментаторите избрали биткойни, защото те трудно могат да бъдат проследени. Компютърът бил програмиран да купува хаотично от сайта „Агора“, на който се предлагат дрога и други забранени стоки. Напазаруваните неща били автоматично доставяни в галерията „Кунст хале Сейнт Гален“ в Цюрих и там били подредени като изложба.

Роботът бил кръстен „Случаен купувач от Дарк нет“. Освен споменатия наркотик и документа за самоличност от Унгария, ботът купил дънки „Дизел“, кутия от „Спрайт“ с прорез, която била използвана като касичка, цигари и колекция от електронния вариант на книгите „Господарят на пръстените“.

Както може да се очаква артистите и техният робот били засечени от швейцарската полиция. Ченгетата конфискували компютъра и половината от напазаруваните стоки. Три месеца по-късно полицията обаче решила, че няма основание да държи в затвора робота и го върнала на собствениците му. Артистите си получили обратно всичко, което било купено от техния подопечен, с изключение на наркотика., който бил унищожен според предписанието на закона.

Авторите на проекта се отървали без да им бъде повдигнато обвинение.

„Това е велик ден за нас, за бота и за свободата на изкуството, написа във фейсбук представител на „Медиенгрупе Битник“. - Съдебният обвинител се видя принуден да се откаже да ни преследва, въпреки, че екстази бе достатъчно сериозна причина за това. Полицията уважи обществената дискусия за изложбата, която бе предизвикана след съобщението за ареста“.

Според пресата в Швейцария полицията действително е разпространила комюнике, че няма да призове в съда артистите и техния кибернетичен купувач.

„Установихме, че опаковката с таблетките екстази бе останала запечатана и поставена под прозрачен похлупак на експозицията, което я обезопасяваше. Този факт ни накара да се откажем от преследване на групата“, заявил Томас Хансякоб, говорител на силите за защита на реда в района Сейнт гален на Цюрих.

Той обаче препоръчал на артистите в бъдеще да се консултират с полицията, ако решат да правят друг подобен експеримент.