До края на август Сметната палата ще трябва да огласи доклад дали има и какви са пропуските в осъществяването на банковия надзор у нас през последните 3 календарни години.

Първият от петте одита, които парламентът може да налага за извършване от Сметната палата тази година, ще е с тема "Ефективност и ефикасност на банковия надзор, осъществяван от БНБ от 01.01.2012 до 31.12.2014 г." Депутатите от комисията по бюджет и финанси приеха предложението за него, което беше внесено от широк кръг парламентарни сили - ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

"Изслушахме ръководството на БНБ и дори не получихме отговор за това дали е имало вътрешна проверка по отношение на надзора на КТБ. Дали става въпрос за човешки грешки или системен проблем, никой не може да каже. Може би са необходими законови промени, но без този одит няма как да го знаем", обясни мотивите Мартин Димитров (Реформаторски блок).

"Настояваме новият председател Сметната палата да се ангажира с избора на сериозен, професионален екип, включително да бъдат взети и външни експерти. Искаме да разберем защо е възможно да се получи казусът КТБ и какви са "пробойните". Представете си недай си Боже, ако тези пробойни продължават да съществуват, това означава в бъдеще подобен случай да се случи отново", каза Димитров.

"С удоволствие се присъединихме към тази инициатива на колегите. Има едно нещо, което е без съмнение – че рухването на КТБ не е било по пазарни причини", коментира проф. Румен Гечев (БСП).

Йордан Цонев (ДПС) декларира, че Движението ще подкрепи предложението в парламентарна зала, като даже се зарадва, че проверката не е възложена на поредната временна парламентарна комисия.

"Имаме 6-7 комисии, които блестят с разследването на действия, които не с им ясни", коментира Цонев.

 Наскоро избраният председател на Сметната палата Цветан Цветков заяви, че институцията има капацитет да направи подобен опит, като ще привлече и външни банкови експерти. Той коментира само, че срокът за изготвяне на доклада е кратък, на което председателят на бюджетната комсия Менда Стоянова отвърна, че той може да бъде удължен, но посъветва одитния орган да работи с "висок темп".