Държавата може да си върне ЕРП-тата, ако лицензите им бъдат отнети. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в Пловдив, където разгледа производството за автоматизирани прекъсвачи в завода на френската "Шнайдер Електрик".

В петък Държавната комисия за енергийно и водно регулиране даде ултиматум трите енергоразпределителни компании у нас да платят 318 млн. лева дългове към НЕК до три работни дни. Срокът изтича утре.

"Главният приоритет е сигурността на енергийната система и правителството няма да допусне да се саботират усилията ни да я стабилизираме", каза министърът и уточни - "показваме подкрепата си на инвеститорите, които спазват законите".

Стойнев подчерта, че енергетиката е част от националната сигурност и компромис с нея не може да се прави. Държавата е длъжна да предприеме действия, за да не страдат лоялните компании, отсече министърът. 

Той допълни, че ЕРП-тата без никакво правно основание са започнали да си прихващат суми към НЕК и че така се създава дисбаланс в системата по веригата към електроцентралите и мините. Стойнев призова и „Топлофикация-София“ също да покрие задълженията си, които са за  550 млн. лв. 

Преди малко повече от година пак имаше идеи за отнемане на лицензите на ЕРП-тата, но от правителството на ГЕРБ. Ден преди да даде оставка, на 19 февруари експремиерът Бойко Борисов обяви, че ще бъде отнет лицензът на ЧЕЗ заради нарушения. Върховна административна прокуратура веднага внесе предложение до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за стартиране на такава процедура, а ведомството проверяваше "нарушенията" чак до 13 ноември миналата година. Проверката установи, че няма основание за тежкото наказание.