Медицинската професия е сред тези, свързани с високи нива на стрес и емоционално натоварване, поради непрекъснатия контакт с различни човешки драми и отговорността за живота на много хора. Това обясни пред БНР проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия на Министерството на здравеопазването. Тя коментира темата във връзка с тежкия инцидент, при който акушерка преби новородено бебе.

Според някои версии акушерката е страдала от т. нар. синдром на изпепеляването, "бърнаут" синдрома. Миланова смята, че винаги могат да се открият белези, които показват изчерпване на работещите в здравния сектор.

Те включват невротично поведение, симптоми на изчерпаност, на депресия. Работещите не се чувстват комфортно, неудовлетворени са, раздразнителни, страдат от нарушен сън, изброи тя сигналите, че нещо се случва и че трябва да се предприемат мерки. 

Рискови контингенти са специалисти, които работят в интензивни отделения, както е в конкретния случай с акушерката– в неонатология, хирургични отделения, отделения за палиативни грижи, центрове за спешна помощ. Това са хора, които постоянно са подложени на стрес, каза още проф. Миланова. 

Според нея е странно, че на следващия ден след деянието обаче акушерката е изглеждала спокойна:

Това е много странно и аз съм изненадана. Това е жена, която е работила дълги години, доколкото разбирам. Какво е станало при тази жена, ми е трудно да кажа. Това трябва да бъде изучено, дали е само това, можем само да гадаем.

По закон не се изисква при професии като акушерската да се следи периодично за психичното здраве на служителите, уточни специалистката.