Окръжният съд в Пазарджик ще произнесе присъдата по делото за радикален ислям на 19 март, сряда, от 14,00 часа. Това обяви съдия Ивета Парпулова в края на днешното заседание, съобщи радио "Фокус"-Пазарджик.

Заседанието на Окръжния съд приключи, след като от правото на дуплика се възползваха четирима от адвокатите на подсъдимите. Те посочиха отново, че подсъдимите не са членували в нелегална организация, че по делото не са събрани документи, които да доказват, че има такава организация, че няма пхроповядване на антидемократична идеология и че не бива да се отъждествява религията с идеология.

В правото на последна дума 13-те подсъдими поискаха да бъдат признати за невинни. Според тях те не са нарушили законите на страната и не са извършвали нищо нередно.

Това заявиха пред Пазарджишкия окръжен съд обвинените в разпространение на антидемократична идеология, които днес съдът изслуша в рамките на поредното заседание по делото при процедурата по правото им на лична защита.

Преди това в началото на заседанието говори прокурорът по делото Недялка Попова. „Никой не укорява обвиняемите по делото за разпространение на антидемократична идеология за личната им вяра и религиозни убеждения, а за това, че проповядват система от идеи, накърняващи правата на другите мюсюлмани и налагат противодействие на трайните демократични принципи в републиката", заяви тя.  В правото си на реплика след изслушването на 13-те обвиняеми прокурор Попова обясни, че дейността на подсъдимите не е индивидуална, а планова и организирана.

Позовавайки се на експертизите, тя припомним, че те изповядват уахабитски селяфизъм, а този вид ислям е придобил подчертано политически характер.

„Проповядването на подсъдимите влиза в разрез със светския характер на държавата ни", каза още Попова и допълни, че същите претендират за гарантиране на личните им права и свободи, но в същото време не признават такива за другите граждани.

Пред съда прокурор Попова заяви, че официалната дейност на обвиняемите като имами е спомагала за прокарването на идеите на нелегалната организация, в която са членували. Също така те са обвинени в това, че не признават правото на другите да изповядват друг вид ислям, освен този, който смятат за правилен.

В правото им на лична защита подсъдимите в процеса заявиха, че желаят да получат справедливост и оправдателни присъди, тъй като не са виновни и не са извършили престъпление.

Обвиняемият Мохамех Камбер посочи, че освен в Главно мюфтийство не е участвал в други организации. Другият обвиняем Юсуф Горелски заяви, че няма доказателства за негово членство и участие в каквато и да било организация. Съпругата на Горелски, Найме, която също е обвинени, обясни, че е невинна и делото е обида за мюсюлманите.

Според Али Хайредин пък делото е грубо вмешателство в религията на мюсюлманите и нарушаване на законите. Последен от правото на лична защита се възползва Али Ходжа. Той призова съда всички обвинени да бъдат признати за невинни.

Според Али Ходжа делото „ни връща повече от 25 години назад".