Президентът Росен Плевнелиев категорично осъди проведения референдум за отделяне на Крим от Украйна, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2. Реакцията на Плевнелиев дойде от Лондон, където той е на официално посещение.

„Референдумът противоречи на украинската конституция и на международното право. Това е изключително опасно, категорично неприемливо и аз го осъждам и ще продължавам да защитавам тази позиция“, е мнението на президента.
„Ние не искаме да се върнем в годините на Студената война. Все още политическите инструменти не са изчерпани и руската страна не е взела окончателно решение след проведения референдум. Надяваме се то да бъде в интерес на бъдещето, а не на миналото и всички да гледаме напред“, казва още Плевнелиев.

По думите му: „Ако има стабилен фундамент, на който всички можем да се опрем, това е правото и правовата държава. Ако то бъде „взривено“, ние нямаме стабилна основа, върху която да стъпим“.

Според съобщението от президенството Плевнелиев предупредил, че начинът на провеждането на референдума в Крим създава глобален прецедент.

„България категорично трябва да подкрепи европейската позиция. Длъжни сме да покажем, че международното право трябва да се спазва. Да, балансирана позиция, но не на цената на бъдеща катастрофа за региона и за света“, коментира още президентът призивите за „умереност“ по отношение на действията на руската страна.