Спорът за това дюни ли са или не са дюни пясъците на къмпинг "Юг" вече приключи. 

Дюни са.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева каза пред журналисти в Бургас, че това е установила проверката, съобщи "Фокус".

Докладът на работната група, сформирана от министрите на регионалното и развитие и околната среда, вече е готов.

„Днес ще бъдат оповестени резултатите от проверката на двете министерства. Установено е наличие на сиви дюни в района, където е стартирало строителството. Строежът е спрян. Ще бъде изпратена препоръка към кмета на община Царево за премахването на бетона“, каза Василева. 

Така за по-малко от месец държавата успя да отговори на въпроса дюни ли са дюните, които обаче на хартия се водят частна земеделска земя. 

Още на 2 април Клуб Z съобщи за подготовката за изграждането на ново вилно селище на къмпинг "Юг" от собственика на терена "ИФ Фаворит".

Седмица по-късно започна изливането на бетона. Началото бе поставено с основите на две от къщичките. Управителят на фирмата Стамо Стамов обясни, че това не са дюни. Позицията на община Царево бе същата. Скандалът обаче вече бе избухнал. 

Държавата реагира на пожар и спря временно строителството до изясняване на случая. Министрите Лиляна Павлова и Ивелина Василева се ангажираха със случая. 

Тогава Агенцията по кадастър изненадващо публикува на сървъра си актуализираните карти на дюните по българското черноморие. Някои частни парцели на "Корал" се оказаха дюни. Изпълнителният директор на Агенцията инж.Светослав Наков обеща до два месеца да бъдат нанесени и евентуални промени на всички плажове, които са били обследвани повторно. 

Така земеделската земя на "Юг" се оказа дюни, т.е. може да бъде само изключителна държавна собственост.

Следва отчуждаване.