Румънец, превозващ марихуана за 2,5 млн. лв., бе задържан след операция на „Гранична полиция“, ОДМВР – Благоевград и Митница Югозападна. 31-годишния трафикант опитал да влезе в страната от Гърция на ГКПП-Илинден. По документи превозвал пластмасови изделия – чинии и чаши за сладолед.

Тъй като камионът отговарял на рисковите профили, последвала проверка в товарното помещение, съобщават от МВР. Поради индикации за разлики в товара, се наложило извършването на физическа проверка, при която са открити пакети със зелена тревиста маса. Камионът е отклонен за обстойна проверка на товара, в която се включили още гранични полицаи и митничари. При проверката са открити 18 средноголеми кашона с по 12-14 пакета в тях и 7 големи кашона със средно по 40 пакети с пресована суха тревиста маса. При полевия тест се видяло, че това е канабис. Пакетите били увити с двойно фолио с цел да не бъдат засечени от рентгеновите системи.

Наркотикът е с общо тегло 602 кг на обща стойност около 2 408 000 лв. по цени на съдебната система. Наглият трафикант и марихуаната са задържани в ГПУ-Гоце Делчев. По случая е започнато досъдебно производство.