Около 70 000 гръцки туристи се очаква да прекарат у нас Великденските празници. Според прогнозите съседите ще залеят „традиционните“ Сандански, Банско, Добринище, Разлог, както и Пампорово, Чепеларе, Смолян. В предишни години в подобни такива не дълги периоди границата са преминавали около 50 000 гърци, каза шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред агенция „Фокус“.

Според неговата прогноза от Великден (20 април) до Гергьовден (6 май) можем да очакваме и 60-ина хиляди румънци, главно в Северна България - Албена, Златни пясъци, както и в Слънчев бряг.

„Тази година имаме съвпадение на православния и католическия Великден, което обуслови интереса на чужденците, главно от Централна Европа, Италия и Испания, да посетят България по време на православния Великден. Те го намират за изключително интересен. Това съвпадение предизвика по-голям интерес от Европа към Източното Православие отколкото в обратната посока. При католиците по принцип големият празник е Рождество Христово - Коледа, и е изключително интересно да се наблюдава. Докато при Великден интересен е източноправославният празник”, обясни Румен Драганов.