ДПС реагира остро на думите на Сергей Станишев и Росен Плевнелиев, които намесиха Кърджали в коментарите си за референдума в Крим. ГЕРБ пък оприличи думите на червения лидер на "конспирация за превръщането на Кърджали в българския Крим" и обяви, че праща тези си подозрения на ДАНС. 

Всичко започна с изказване на лидера на социалистите Сергей Станишев в интервю за в. "Труд", с което той прави паралел между украинската автономна област, която проведе народно допитване за присъединяване към Русия и Кърджали.

„Да си представим една хипотетична картина - етническите турци в България не се представляват от националноотговорна партия като ДПС, а изведнъж се появи политически субект, който се ръководи извън България от друг център и се прави референдум на подобна тема в Кърджалийска област. Ние мислим ли за тези последици?!“, пита Станишев в интервюто.

В специална позиция от името на ДПС Лютви Местан определи това като "дълбоко неприемливо". Той припомни и думите на президента Росен Плевнелиев „Могат ли български граждани от турски произход да се обадят на турския премиер и да поискат намеса?“ 

"Подобни въпроси, макар и под формата на отрицание, волно или неволно биха събудили абсолютно необосновани асоциации, защото в България няма български гражданин, който да не е приел безусловно териториалната цялост до усещане за свещеност на държавните граници и суверенитета на Република България", каза Местан.  

По-рано опозицията в парламента също реагира. Цвета Караянчева, депутат от ГЕРБ, избран от региона, попита защо Станишев сравнява Крим с Кърджали.

"Искам извинение от г-н Станишев. Нека да излезе и да каже какво е имал предвид с този референдум и защо сравнява Кърджали с Крим. Кърджали винаги е бил и ще бъде част от България. Там живеят български граждани, независимо от тяхната етническа, религиозна или социална принадлежност", ядоса се Караянчева.

ГЕРБ ще поиска от ДАНС да провери "какво се крие зад думите на председателя на БСП". Според нея БСП и ДПС винаги са търгували с Кърджалийско, за да бъде регионът "феодално владение" на Движението. 

"Какво има предвид г-н Станишев като казва, че ДПС е национално отговорна партия, че ДПС представлява българските турци? Това етническа партия ли е?", попита още Караянчева.

Към атаката по Станишев се присъедини и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който напоследък използва профила си във фейсбук за изказване на мнение.

"Лидерът на партията, направила Възродителния процес, си играе с най-големите страхове на българите", написа Борисов.

Той зададе четири въпроса към Сергей Станишев:

Първо, каква е разликата между Кърджали и другите български градове?

Второ, кой външен субект би могъл да дойде и да ни го вземе?

Трето, кой си позволява да дели българските граждани в Кърджали по етнически принцип?

Четвърто, какво означава, че ДПС била националноотговорна партия в Кърджали и затова то било още българско?

Щрауси в Народното събрание

Очакваше се днес Народното събрание да обсъди декларация и да излезе с обща позиция по ситуацията около Крим, но това се оказа невъзможно поради декларираните дни наред от парламентарните сили различни гледни точки. Депутатите се разделиха на русофили и русофоби. 

Приемането на такава декларация обаче изненадващо не е било включено в седмичната програма на Народното събрание. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска премиерът Пламен Орешарски да отиде в парламента, за да обясни каква позиция България е представила в Брюксел. 

"Аз съм силно загрижен по повод политиката на щрауса, която виждам в лицето на Народното събрание. Такъв въпрос не може да бъде подминаван и не можем да си крием главата в пясъка", възмути се Сидеров.

Той поиска България да наложи вето на всички готвени за Русия санкции, тъй като страната ни би била най-ощетена от тях.

Малко по-умерена е позицията на БСП, приета през уикенда в Боровец. ГЕРБ очаквано са на проевропейски позиции, а ДПС настоява решението да е общо на цялото Народно събрание.

Така точката бе отложена. Очаква се НС все пак да стигне до позиция до края на работната седмица.