От пресцентъра на ВМА опровергаха информацията, че единствената в България многоместна барокамера, която се намира във варненската държавна болница ”Света Марина”, спира да функционира от началото на април.

 

В прессъобщението се казва, че многоместната барокамера е обслужвана от подготвен екип с голям опит в хипербарната терапия и е използвана не само за терапия на множество заболявания, но и за лечение на водолазни инциденти. Тя е единствената сертифицирана барокамера, работеща по протоколи за тренировки на водолази от флота, за пострадали водолази и за лечение на пациенти. 

 

В болница "Света Марина", която е част от ВМА - Варна, се намират единствените клиники в Източна България за токсикохимични отравяния и изгаряния, при които цикъла на лечение се затваря с хипербарната терапия. Такива са случаите като обгазяване и изгаряне при пожар.

Предвижда се оборудване на барокамерата, което ще позволи използването й в по-широки възрастови граници, включително и за деца.

 

Всички пациенти, които имат индикации и необходимост от лечение в барокамера, могат да бъдат обслужени. Тъй като НЗОК не покрива този тип лечение, сеансите в барокамера се заплащат по утвърден ценоразпис на болницата.