ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ—Европейската комисия предложи днес  средносрочни заеми  на стойност 1 милиард евро за Украйна в подкрепа на платежния й баланс.

В замяна на финансирането страната ще трябва да предприеме болезнени структурни реформи, които ще включват повишение на цените на енергията , каза заместник-председателят на Комисията Оли Рен. Той посочи, че сега те са силно субсидирани и са в тежест на държавния бюджет. 

Заемите се прибавят към съществуваща от 2010 г. европейска кредитна програма от 610 милиона евро за Украйна, каза Рен. Нейното прилагане, както и допълнителните заеми изискват страната да постигне кредитно споразумение с Международния валутен фонд, работата по което е напреднала.

"От жизнен интерес за Украйна и ЕС е да се поддържат мирът и политическата и финансовата стабилност на нашия континент“, заяви Рен. „Тази финасова помощ ще помогне за стабилизирането на влошаващото се финансово положение на Украйна и следователно ще бъде жизненоважна част от простигането на решение на кризата", добави той.

Предложената макрофинансова помощ ще покрие част от спешните нужди от външно финансиране на Украйна, се казва в съобщението на Комисята. Тя цели да намали краткосрочния недостиг в платежния баланс. Неотдавна руският газов монопол „Газпром“ съобщи, че Киев му дължи 1,5 милиларда долара.

Заемите са част от пакет за финансово подпомагане на Украйна на обща стойност 11 милиарда евро, който Комисията предложи на 5 март. Като част от него миналата седмица ЕС обяви митнически облекчения на Украйна за 487 милиона евро годишно, който ще действат до 1 ноември,  когато  се очаква страната вече да е подписала със съюза споразумение за свободна търговия.

При встъпването си в длъжност през февруари временното правителство на премиера Арсений Яценюк обяви, че страната трябва да заеме 35 милиарда долара, за да се стабилизира финансово.