Държавната комисия за енергийно и водно регулиране откри процедури за отнемане на лицензиите и на трите енергоснабдителни дружества у нас - ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-ПРО.

От регулатора уточняват, че решението му е за да се "гарантират националните интереси и сигурността на енергийните доставки", както и да се прекратят незаконосъобразните действия на трите ЕРП-та.

След извършените проверки по жалби на НЕК срещу ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-ПРО са установени нарушения от страна на електроснабдителните дружества, обявиха още от ДКЕВР.

Къде са сбъркали ЕРП-тата?

От енергийният регулатор заявяват:
 
ЕВН и Енерго-ПРО извършват прихващане на свое вземане с насрещно задължение към Националната електрическа компания, като по този начин нарушават разпоредби на Закона за енергетиката и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия. 

„ЧЕЗ Електро България“ АД задържа плащания към НЕК, като поставя условия за удовлетворяване на направени разходи за задължения към обществото, свързани с изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени. По този начин „ЧЕЗ Електро България“ АД нарушава задълженията на издадената му лицензия за обществено снабдяване с електрическа енергия.

Според ДКЕВР с действията си трите доставчика на ток лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на дейността на компанията. Това водело до невъзможност държавната компания да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия.

Към настоящия момент, по предоставена информация от НЕК, задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347,6 млн. лв.
Според изпратената до медиите справка, най-големите задължения са на ЕВН - 216,6 млн. лв. ЧЕЗ е забавило плащания в размер на 67.3 млн. лева, Енерго-ПРО дължи 63.7 млн. лв.

ДКЕВР определи седемдневен срок, в който трите компании могат да отстранят нарушенията си. До две седмици те могат и да изпратят писмени становища по решенията за откриване на процедури за отнемане на лицензии. 

 

Очаквайте подробности!