Необмислена и несъгласувана с никого „самодейност“ на двама цивилни от МВР-дирекцията във Велико Търново е обрекла още преди старта й операцияата в Лясковец, при която загина командосът Емил Шарков, 3 други барети бяха ранени, а един уцелен в бронежилетката.

„Операцията е била провалена“, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Според него фаталната грешка идва на 13-и – тогава вече има нужните разчети за операцията, имало е видеозаснемане, снимки и схеми на жилището. Същия ден – 13-и обаче двама цивилни от Областната дирекция неясно защо извършват повторно видеозаснемане на обекта, без да имат нареждане от никого.

Петко Петков ги забелязал и се скрил. За капак, единият от полицаите дал камера на стоящия наблизо униформен в патрулка („Те в Лясковец така са си живели – патрулка стои и пази училището от Петков“, каза Лазаров) и той да иде да поснима. Полицаят направил клипче как тропа на вратата и вика Петко по име. Полицаите после не са информирали началниците си, че са забелязани от човека, за когото всички съобщават, че има непоносимост към деца и служители на МВР. Съответно това не е взето предвид при всички разчети и на съвещанието в 4.30 сутринта, преди баретите да влязат. „СОБТ попадат на реална засада - описа случая Лазаров.  - Срещу тях е открит огън.“ 

В подкрепа на думите си главсекът поясни, че Петков е можел да изкара дни наред в кръгова отбрана. За това свидетелстват заварените в къщата му куп укрепителни и помощни съоръжения: противогаз и филтри, шлифер, подсилен с метални планки, прозорци, запушени с радиаторни ламарини, стоманени пръчки и летви, прегради с оплетена тел. Между металната и дървената входни врати е имало пружина от легло, застопорена с талпи. В друга стая, отворена после с взрив, са открити много храни, консерви, запаси от дрехи, вода, безалкохолни и алкохолни напитки, лекарства превързочни материали, протеини и аминокиселини.