Парламентарните групи ще мислят за изменения в конституцията, които да позволят българи с двойно гражданство да се кандидатират за депутати, както и Конституционният съд (КС) да бъде сезиран с индивидуална жалба.

Тази "задача" вмени на колегите си в Народното събрание зам.-шефката му Мая Манолова, след приключването на заседанието на водената от нея комисия за взаимодействие с гражданските организации. На срещата експерти, сред които бивши конституционни съдии и преподаватели по конституционно право, националният омбудсман Константин Пенчев, съветникът по правните въпроси на държавния глава Росен Плевнелиев - Наталия Киселова, както и представители на диаспората ни в чужбина, дискутираха инициативата на председателя на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и на основателя на партия "Другата България" Божидар Томалевски за изменения в основния закон.

След приключването на срещата Манолова обяви, че изпраща стенограмата от нея, както и бележки по основните тези до четирите парламентарни групи ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", за да преценят дали да инициират промяна в конституцията. За това са нужни подписите на 1/4 от народните избраници, или 60 души, след което стартира процедура по одобрение от Народното събрание.

Инициативата може да дойде и от държавния глава. А такива индикации има. Преди няколко седмици Росен Плевнелиев и вицето му Маргарита Попова се обявиха "за" определени изменения в конституцията, по-специално за възможността гражданите, а не само определен набор от институции да могат да сезират КС.

Първото искане на гражданската инициатива е за промяна на чл. 65, ал. 1 в основния закон, която гласи, че за народен представител може да бъде избиран "български гражданин, който няма друго гражданство". 

Тук юристите дадоха категоричното си становище - че подобно изменение на конституцията може да се направи само с Велико Народно събрание. Според преподавателя по конституционно право и бивш конституционен съдия Емилия Друмева, ако се реши, че българи с двойно гражданство могат да се кандидатират за депутати, то същото правило трябва да се приложи и по отношение на рестрикциите за президент, вицепрезидент, министри, магистрати, включително и за държавни служители.