Българският гросмайстор Веселин Топалов си отмъсти на големия си съперник, руснака Владимир Крамник, по време на турнира на претендентите за световната титла.

Веско игра с белите фигури и матира съперника си на 41-ия ход, като българинът превъзхождаше по време на цялата партия, тъй като Крамник направи слаб старт.

Двамата гросмайстори не са в добри отношения от мача помежду им за световната титла през 2006 г., когато руснакът побеждава Топалов при скандални обсоятелства. По време на срещата Крамник постоянно посещава тоалетната. След загубата и прибирането си в София, русенецът иска реванш от руснака, но Крамник отказва.

С победата си днес Топалов събра три точки от шест мача, като преди успеха имаше четири ремита и една загуба – вчера, от руснака Пьотр Свидлер.

„Позицията на Крамник бе много тежка. Направих един ход, с който много го затрудних и след това положението му беше може би безнадеждно.

Утре е почивен ден за шахматистите, състезаващи се за световната титла в Ханти-Мансийск, а следващите мачове са в петък, когато Веселин Топалов ще се изправи срещу трети пореден руснак – Дмитрий Андрейкин.