Депутати на "Атака" начело с лидерът Волен Сидеров внесоха днес законопроект, с който имунизациите да станат "препоръчителни". Според националистите задължителното ваксиниране противоречи на Конституцията, а ваксините имали много опасни странични ефекти.

"От ваксините много деца отключват аутизъм, бебетата плачат, стават нервни, зачервяват се и се подуват. Според нас е добре майката сама да преценява дали да слага ваксини на децата си, или не,” твърди депутатката от "Атака" Миглена Александрова.

В подкрепа на това хората на Сидеров изказват тезата, че нарастването на тези болести е правопропорционално с дължината на имунизационния календар. А най-дългият имунизационен календар в света е в САЩ, където има и най-много случаи на аутизъм на глава от населението.

Специалистите обаче са на друго мнение.

Освен това, националистите са приложили писма на групи във фейсбук, които искат ваксинациите да бъдат доброволни. Сред тях е например "За или против задължителните ваксинации", за която Клуб Z писа още през февруари. От "Атака" очевидно ще разчитат на обществения натиск да прокарат идеята си.

В мотивите на законопроекта националистите се позовават и на чл. 29, ал. 2 от върховния закон: 

"Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие."

Депутатката от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по здравеопазване Дарина Дариткова коментира накратко законопроекта, като изтъкна, че още не може да обсъжда детайлите, тъй като не е разпределен на комисията.

"Смятам, че едно такова преложение наистина трябва да бъде много добре обмислено и  съобразено основно с експертите, с епидемиолозите, с клиницистите, със специалистите в медицинската общност, които регламентират кое е полезно и кое е опазващо здравето на децата в една ситуация, в която имаме повишена епидемична опасност от различни заболявания в съседни нам страни, и повишения миграционен натиск," заяви Дариткова пред журналисти.

Тя припомни епидемията от морбили през 2010 -2011 г., когато са заболели 24 000 и са починали 24, въпреки задължителната имунизация, просто защото тя не е била провеждана адекватно.

"Смятам, че опасността от това, което вече сме виждали, опасността от всички тези заболявания трябва да бъде водеща и тя е водеща при решението да се избере този безвреден и доказан метод за предпазване от  заразни заболявания, благодарени на който ние сме достигнали даже ниво на ерадикация на определени заболявания."

Дариткова припомни, че например полиомиелитът не съществува у нас, както и в цяла Европа. Според нея именно ваксините са причината за доброто здраве на децата, и подчерта, че те са одобрени от ЕС.

"Какво искаме, тези болести да се върнат ли? Това, че в момента ги няма, не бива да ни навежда на мисълта, че те са изчезнали от само себе си, напротив, болестите съществуват, те са изключително опасни," каза още тя. "Всички решения на Народното събрание трябва да са съобразени с отговорността на политиците по отношение на здравето на нацията, а не търсене на евтини политически дивиденти" 

Тя коментира и факта, изтъкван от атакистите, че в 18 държави в ЕС няма разписани в закона задължителни имунизации. Там обаче пълното ваксиниране се постига на друго ниво, обясни депутатката. Дариткова, като педиатър с 20 години практика, отбеляза, че няма убедителни медицински доказателства за вредата от ваксините, но посъветва журналистите да питат експерти.