„Борусия“ Дортмунд загуби от „Зенит“ с 1:2 у дома във втори осминафинал от Шампинската лига и с общ резултат 5:4 продължава напред. Миналогодишният финалист в турнира изигра слаб мач, а гостите от Русия напълно заслужено се поздравиха с успеха и напуснаха надпреварата с достойнство.

„Зенит“ повече търсеше победата, а играчите на Юрген Клоп сякаш си бяха помислили, че победата с 4:2 в първия мач им е напълно достатъчна и вече са се класирали. Руският отбор от днес има нов старши треньор и това е младият португалски специалист Андре Вилаш-Боаш. „Борусия“ Дортмунд пък продължава със слабото си представяне на собствен стадион и в ШЛ, и на домашната сцена.

За гостите точни бяха Хълк, който разстреля вратаря на домакините Вайдерфелер с удар от границите на наказателното поле, и Хосе Рондон. Почетното попадение за „Борусия“ отбеляза Себастиан Кел. В края на мача „Зенит“ имаше шансове и за трети гол, но резултатът се запази 2:1 за руснаците.

Временният старши треньор на „Зенит“ Андрей Семак поздрави играчите си след края на мача.

„Искам да поздравя целия отбор за този успех. Днес видях едни момчета, които се бореха, бореха, бореха. Освен това искам да похваля и нашия съперник днес, който заслужено се класира напред. Ако продължаваме да работим така, скоро няма да имаме проблеми нито в първенството, нито в Шампионската лига“, сподели Семак.

Голмайсторът на „Борусия“ Дортмунд Роберт Левандовски, който следващото лято ще премине в „Байерн“, разкритикува своя отбор след загубата.

„Мачът не бе добър за нас, далеч сме от перфектността. Има много неща, върху които да работим, не бяхме особено компактни в защита. „Зенит“ игра добре, това е един опасен отбор“, сподели след мача полският нападател.

Всички четвъртфиналисти в Шампионската лига са ясни, а жребият е утре в централата на УЕФА в Нион. Топ 8 на Европа изглежда по следния начин:

„Реал“ Мадрид, „Барселона“, „Атлетико“ Мадрид (Испания); „Байерн“, „Борусия“ Дортмунд (Германия); „Челси“, „Манчестър Юнайтед“ (Англия); „Пари Сен Жермен“ (Франция). От участниците само „Атлетико“ и ПСЖ не са печелили трофея.