Руският енергиен гигант "Газпром" е пострадал тежко от спада на рублата през мивалата година. Най-големият производител на природен газ, обяви, че нетната му печалба за миналата година е спаднала с 86% до 159 млрд. рубли (3 млрд. долара) заради по-слабата национална валута и по-високите отчисления за обезценка, съобщава Ройтерс.

Производителите на петрол и газ в Русия са силно засегнати от по-ниските цени на петрола, докато в същото време спадът на рублата повиши дълговете им, деноминирани в долари.

Заради дългове и спорове по ценообразуването "Газпром" намали и продажбите си на газ в Украйна, която беше един от ключовите му пазари.

Компанията заяви, че през миналата година е претърпяла загуби от валутни курсове в размер на 1,1 трилиона рубли (21,2 млрд. долара), а разходите за отчисления за обезценка и други обезпечавания са нараснали с 245,5 млрд. рубли, включително и тези в спора й с Украйна.

Продажбите на газ в Европа и други страни отбелязват спад от 8,5% до 159,4 млрд. кубически метра, докато средната цена в рубли се е повишила с 11% до 13 478 за 1000 кубически метра.

Резултатите отразяват заниженото търсене в Европа, която е най-големият пазар за износ на "Газпром". Меката зима и нарасналите доставки на течен природен газса понижили цената на горивото, показва още анализът на данните.