„Урок“, който обра наградите на „София филм фест 2015“, тръгва по българските кина от 15 май. Първоначално той ще се излъчва в София, Пловдив, Русе и Севлиево, а след това предстои да се излезе на екран и в други градове.

„Урок“ е българо-гръцка продукция на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов и оператора Крум Родригес. В главните роли влизат Маргита Гошева и Иван Бърнев.

UROK posterФилмът разказва за Надежда, гимназиална учителка по английски език в градче близо до София. Стъписана от това, че неин ученик е извършил кражба, тя е решена да открие кой е и да го накаже. Тази случка по време на работа рефлектира и в личния ѝ живот.

Надежда получава уведомление, че банката ще ѝ отнеме къщата и ще я пусне на търг заради просрочени плащания по ипотеката. Учителката е готова на всичко, за да намери нужните пари…, дори да обере банка.

Заглавието спечели Голямата награда на „София филм фест“ в средата на март. „Урок“ бе отличен още като най-добър български игрален филм, получи и наградата на публиката.

Филмът спечели още награда за най-добър нов режисьор в Сан Себастиан ’14, международната награда за дебют „Ингмар Бергман“ в Гьотеборг ’15, отличието за най-добър сценарий и Бронзов Александър от Солун ’14, както и приза за най-добър филм от Международния филмов фестивал в Еквадор ’14.

 

площад Славейков