БСП представиха новото си предложениеение за прогресивното доходно облагане днес, след като предишната им идея бе отрязана през ноември. Според "Столетницата" именно принципът по-богатите да плащат повече е по-справедлив и социалноотговорен от плоския данък. Той бе въведен по време на мандата на Тройната коалиция когато премиер бе Сергей Станишев.

Новата идея на социалистите е налогът да се изчислява на отделни стъпки, които се калкулират една върху друга.  В проекта е заложено за възнаграждения до 1000  лева да се плаща по сегашната ставка от 10%, но само върху сумата над 360 лева, колкото е минималната заплата. 

Какво се случва с по-високите доходи?

Ако имате заплата до 5000 лева, първите 380 лева не се облагат с данък. До 1000 лв - т.е. 620 - се облагат по старата ставка - 10%. Следващите 1000 лева се облагат със 17%, а последните 3000 лева доход - с 22 на сто.

Червените предлагат и необлагаемия минимум да се увеличи с 15% за семействата с едно дете и с още 10% при второ.

"Ние предлагаме нещо, което е широка практика в Европа и извън нея от десетилетия, и твърдим, доказваме с аргументи и изчисления, че тази данъчна реформа ще има позитивен ефект - и социален, за хората с ниски доходи и средната по-ниска класа, и част от тези пари ще се върнат и при хората с високи доходи. Ще има благотворен ефект върху цялата икономика и всички български граждани," заяви червеният депутат Янаки Стоилов.

Социалистите признаха, че в действителност има добра събираемост при плоския данък. Но смятат, че прогресивното облагане ще задвижи по-добре икономиката.