Всички, отговорни за застрояването на плажа "Корал", трябва да понесат отговорност. Това заяви днес пред журналисти депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев. Той отбеляза, че Блокът приветства бързата реакция на министърката на околната среда и водите Ивелина Василева, която разпореди проверка и спря наливането на бетон, но според реформаторите това е само първата стъпка. 

"Ние искаме да призовем правителството, и в частност министерството на околната среда и водите към по-категорични действия оттук нататък. Тяхната най-важна следваща задаче е да осигурят в най-кратки срокове възстановяването на отстоянието от дюните в къмпинг "Юг", както беше преди застрояването," каза Делчев.

Още на 2 април Клуб Z съобщи за подготовката за изграждането на ново вилно селище на къмпинг "Юг" от собственика на терена "ИФ Фаворит". Седмица по-късно започна изливането на бетона. Началото бе поставено с основите на две от къщичките. Управителят на фирмата Стамо Стамов обясни, че това не са дюни. Позицията на община Царево бе същата. Скандалът обаче вече бе избухнал. 

Държавата реагира на пожар и спря временно строителството до изясняване на случая. 

Месец бе нужен да се отговори на въпроса дюни ли са дюните, които обаче на хартия се водят частна земеделска земя. Проверките на две министерства - на околната среда и водите и на регионалното развитие - в крайна сметка показаха, че са дюни.

"Призоваваме ги да направят подробни кадастрални карти на дюните в цялата страна," каза още Делчев и допълни, че всички настоящи случаи трябва да бъдат преразгледани.

Общинската съветничка от ДСБ в София Марта Георгиева пък изложи искането за оставка на РБ на един от основните според тях виновници.

"Този случай ни даде основание да поискаме оставката на инж. Михаил Михайлов, посочен от комисията по досиетата за агент Липа, заради дългогодишния провал на държавната политика за опазване на природата по Българското Черноморие. Михайлов е директор на Дирекция "Национална Служба за защита на природата" в МОСВ. Относно "Корал", неговото бездействие е създало възможността за изливането на този бетон," обясни Георгиева.

През 2013 г. е било направено мотивирано предложение, както го изисква законът, за да бъде защитена тази зона и да не се строи. Именно дирекцията на Михайлов го е блокирала.

"Но това е само последния случай. Иначе през последните 15 години този висш държавен служител е блокирал обявяването на защитени зони и територии против сроковете в закона, блокира плановете за управление на националните природни паркове, и по този начин създава условия за извършване на престъпления спрямо българската природа," добави още Георгиева.

Делчев отбеляза, че реформаторите готвят конкретни законови промени в текстовете за защитените територии, Черноморското крайбрежие и други закони, свързани с природата, до края на сегашната парламентарна сесия.