Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала висши представители на френското министерство на външните работи и на Европейската комисия, пише днес баварският "Зюддойче цайтунг", позовавайки се на анонимен източник.

Изданието посочва, че от своя база в Бад Айблинг БНД е подслушвала френските и европейските представители в полза на американската Национална агенция за сигурност.

През лятото на 2013 година Германия се обяви за жертва на американски шпионаж, след като бившият компютърен специалист в Националната агенция за сигурност Едуард Сноудън разкри, че американските служби са подслушвали мобилния телефон на германската канцлерка Ангела Меркел.

"Бихме били разочаровани, ако дейността ни не привлича вниманието на другите", коментира днес на публикацията председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "От личен опит знам, че тези служби са трудни за контролиране".

Юнкер, който 19 години беше министър-председател на Люксембург, загуби поста си през 2013 година след разкрития за незаконни подслушвания от службата за сигурност на страната. Той отрече да е знаел и да носи отговорност за тях.

"Ние не шпионираме никого", каза днес говорителят му Маргаритис Схинас.ресзалата не е мястото, където ще обсъждам нашите мерки за сигурност, но мога да ви уверя, както и потенциалните ни врагове, че сме в час по този въпрос".