Гърция е готова на отстъпки в преговорите с кредиторите си, за да избегне дефолт, съобщават медиите в Атина. Европейската комисия съобщи днес, че диалогът е подновен "в конструктивен дух" и очаква напредък.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се опитва да убеди крайнолявата си партия СИРИЗА и парламентарната ѝ група да приеме "дълговременно отлагане" на изпълнението на предизборните декларации предвид "извънредното положение", предаде вчера на уебсайта си деловият всекидневник "Нафтемборики".

Ципрас спечели предсрочните избори през януари с обещания изцяло да прекрати досегашната болезнена програма за финансово оздравяване. Кредиторите на страната - ЕС, Европейската централна банка и Международният валутен фонд - обаче отказаха при съществено отклонение от нея да подновят замразеното спасително кредитиране за Гърция, без което тя трябва да фалира.

В началото на тази седмица Ципрас отстрани финансовия си министър Янис Варуфакис от преговорния екип с "институциите" в рамките на т.нар. "Брюкселска група" както се наричат сега ЕС, ЕЦБ и МВФ. Варуфакис влезе в конфликт с останалите си 18 колеги от Еврограпата и блокира преговорите. Комисията днес констатира, че след промяната преговорите се потръгнали.

"Разговорите бяха подновени и продължават в идните дни", каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас. "Те преминават в конструктивен дух, включвайки висши представители и технически експерти на всички партньори. Приветстваме тази стъпка да задълбочим и интезифицираме контактите ... и очакваме да бъде постигнат напредък".

Схинас обясни, че под "конструктивен дух" разбира нови предложения от гръцката страна. Брюкселката група се събра днес за нова сесия от преговори, които преминават при закрити врати. Източници запознати с хода им довериха, че Гърция ще се стреми към споразумение до неделя.

Държавната ѝ хазна е почти изпразнена и правителството посегна към местнити бюджети, за да плаща вноските по външния дълг и заплатите и пенсиите. Спасителен транш от 7,2 милиарда евро стои замразен от кредиторите от миналия август. Ципрас иска да го размрази колкото може по-скоро, защото текущото споразумение с тях изтича на 30 юни. 

Днес (четвъртък) в 18 часа в Атина предстои заседание на Министерския съвет, където ще бъдат обсъждани новите параметри на евентуалната сделка с кредиторите. "Нафтемборики" цитира правителствени източници, че Гърция няма да отстъпи от т.нар. "червени линии", които са свързани с по-нататъшно орязване на заплати и пенсии и продажбата на държавно имущество. Това обаче изглеждаше повече като политическа декларация.

Под заглавие "Червените линии избеляват", всекидневникът публикува 13 пункта, по които правителството е готово да отстъпи. Те включват засилване на контрола върху събирането на данъците и законовото му уреждане, данъчна амнистия за големи укрити приходи от т.нар. "списък Лагард". На тези данъкоплатци да бъде предложено да платят 15 на сто върху недекларираните си доходи, вместо да понесат наказателна отговорност. Пакетът включва и отрязване на ранното пенсиониране (преди 60-годишна възраст) и на 13-та пенсия.