Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди днес унгарския премиер Виктор Орбан, че може да изолира страната си от останалите в ЕС, ако наистина възнамерява да върне отмененото преди 26 години смъртно наказание.

Орбан поиска дебат за това в публично изявление след убийството на млада продавачка в магазин за цигари в Унгария.

Днес Юнкер изключи възможността да объжда въпроса с Орбан. 

"Не ни трябват дискусии за очевидни наща", каза той пред журналисти. "Аз съм решителен противник на смъртното наказание по много причини. Хартата за основните права на ЕС го забранява и господин Орбан трябва веднага да изясни, че няма такива намерения. Ако ги има, ще има бой".

Премахването на смъртното наказание е условие за присъединяване на държава към ЕС.

"Няма съмнение, че връщането на смъртното наказание би противоречало на основните ценности на ЕС", заяви вчера първият заместник на Юнкер Франс Тимерманс.

За тежки на нарушения на основните принципи и ценности на ЕС залегнали в Договора и Хартата му от миналата година Комисията с одобрението на страните-членки установи институционална рамка на диалог с държавата извършила нарушение.

"Ако не се намери решение в тази установена рамка, член 7, както винаги, остава последното средство за разрешаване на всяка криза и да се осигури зачитането на европейските ценности", каза днес Наташа Берто говорителка на Тимерманс.

Член 7 от договора на ЕС предвижда отнемане на  правото на глас на държава-членка за тежко и системно нарушение на неговото право.