До две седмици след изписването си всеки пациент ще може собственоръчно да провери през какви процедури е минал по време на престоя си в болница и да подаде жалба до компетентните органи, ако забележи нередности. За целта ще разполага с уникален код за достъп до персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса, който ще му позволява да сигнализира, когато не е доволен от качеството на предоставените услуги, забелязал е разминаване между отчетени и извършени дейности, заплатил е повече от фактурираното или докторите са отказали да му дадат епикриза при изписването.

Новата възможност ще бъде вписана в проектопромените на Закона за здравното осигуряване веднага, след като народните представители решат до каква част от цялата информация да има достъп пациентът. Вносителят Семир Абу Мелих от ГЕРБ предлага публична да бъде цялата медицинска документация, но според съпартийката му доц. Вяра Церовска в нея има неща, които не бива да се предоставят.

"Фиша за изследване на пълна кръвна картина или рентгеновата снимка на лумбален прешлен, например, са медицинска документация. Но освен че пациентът не е в състояние да ги анализира, за да провери вярността на експертното становище в епикризата, те са част от лекарската тайна и не случайно има специален режим за достъп до тях", коментира доц. Церовска и уточни, че проверки на медицинската документация и сега се правят от Изпълнителната агенция "Медицински одит" при подадени сигнали и жалби от пациенти.

От опозицията припомниха пък, че в Националния рамков договор има ясно разписани критерии за дехоспитализация (изписване от болница - б.а.), които на практика обезсмислят предложението на Абу Мелих. Според тези изисквания, пациентът задължително получава епикриза и касова бележка за цената на извършените услуги и винаги може да сигнализира при недерности.

"Проблемът е, че това, което се казва на пациента, не винаги е това, което е!", отговори Абу Мелих и сподели опасението си, че от момента на сигнала до същинската проверка, което в най-добрия случай отнема поне две седмици, документите могат да бъдат целенасочено "редактирани".

На финала здравният министър Петър Москов представи собственото си виждане, но вместо да сложи край на споровете, предизвика нови. Москов предложи уникалният код да осигурява достъп на пациентите до неговата епикриза и до електронен документ за реалната стойност на лечението му. 

"Говоря не за цената на клиничната пътека, а за истинската стойност на цялата терапия. Тоест, ако дам 200 лева, но после не ги видя фактурирани, значи има проблем", коментира здравният министър.

Идеята обаче срещна острата критика на опозицията, защото осъществяването й на практика ще извади на светло всички плащания в сектора. Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт побърза да припознае предложението и да го включи в Закона за здравното осигуряване, но Тунчер Кърджалиев от ДПС му напомни, че това е процедурно невъзможно, защото срокът за внасяне на промени на второ четене отдавна е изтекъл.

Така текстът остана за редакция по вносител и ще бъде повторно коментиран на следващото заседание на парламентарната здравна комисия.