Почти 200 са авторите, допуснати до участие в новия риалити формат на БНТ „Ръкописът”. На 30 април приключи срокът за приемане на творбите за шоуто, чийто победител ще получи шанса да издаде дебютния си роман. Все още не е ясно кога стартира предаването.

Най-младият сред претендентите е на 18, а най-възрастният – на 88 г. Най-голям брой са участниците на възраст между 36 и 55 години – 43%. Авторите между 18 и 35 години са 33%, а над 56 години – 24 на сто. Ръкописи на първите си романи изпратиха автори от Канада, Германия, Франция, Испания и Великобритания.

В рамките на този месец селекционна комисия, съставена от редактори на „Сиела”, утвърдени автори и критици, ще чете ръкописите на кандидатите, за да избере най-добрите от тях. В последната седмица на май одобрените ще получат покана за участие в кастинга за шоуто. В следващите етапи на състезанието претендентите ще трябва да докажат пред жури от трима писатели защо техният роман заслужава да бъде издаден.

Форматът на шоуто принадлежи на Fremantle Media и италианската телевизия RAI. Оригиналното му заглавие е Masterpiece. У нас БНТ го реализира съвместно с издателство „Сиела”.

Площад Славейков