„Тези, които биха го подкрепяли (Петър Москов – б.р.), той ги е нарочил за врагове. Тези, които биха му пречили, му се правят на приятели“, каза в студиото на Нова телевизия уволненият директор на държавната болница „Св.Иван Рилски“ д-р Дечев Дечев.

Министърът на здравеопазването Петър Москов обясни, че го е освободил, защото не одобрявал провежданата от министерството реформа. Москов се закани да смени всеки директор, който не приема действията му.

Дечо Дечев каза, че искрено подкрепя желанието за реформи, но новата методика за определяне на плащането на болниците от Здравната каса ще узакони кражбите в системата. Той обясни, че най-големият проблем бил приемането на разходите от 2014 г. за база, от която се понижават бюджетите с между 8-15%. Миналата година обаче имаше преразход от над 100 милиона лева.

Преразходът от над 100 милиона лева е отишъл в някои определени болници и то с ръст между 30 и 600%. В най-мекия случай това трябва да предизвика анализ или да буди най-малкото проверка“, посочи д-р Дечев.

Най-голям ръст имало в „една група частни болници“.

„Когато липсва ефективен контрол, естествено, че е напълно възможно да се отчита дейност, която де факто не е извършена“.

Д-р Дечев даде два примера: през 2014 г. са приети с 200 хиляди повече пациенти в болниците в сравнение с 2013 г. Това води до похарчени 100 милиона повече. В същото време други 100 милиона са ръстът за медикаментите на онкоболните, без да се е увеличил броят на онкоболните.

Приемането точно на тази година за база

заличава следите от едно голямо източване на касата, осъществено през 2014 г.,

заключи уволненият директор на печеливша болница, която в момента в касите си имала 4 милиона лева.

Той отхвърли обяснението, че бил уволнен заради критики към реформата, защото „още преди 2 месеца министър Москов е започнал да търси кандидати за моето място“.

Дечо Дечев одобрява решителността и борбеността на д-р Москов, защото „това са качествата, които един реформатор с главно Р трябва да притежава“. Но го предупреди, че по този начин запазва порочния модел.

Има определена група от елит в медицината, която живее много добре в този модел“, каза Дечев.

Според него никъде по света не може да си едновременно директор на болница, да бъдеш в университета, да бъдеш клиницист, да посещаваш и други болници.