Когато на 2 април се появи първата информация за предстоящото изграждане на вилно селище от 16 къщи с бетонови основи на къмпинг "Юг", никой не реагира. Новината бе изкоментирана в един сутрешен блок, не е като да е останала само в рамките на знанието на първоизточника си. Но пак не последва нищо. Държавата сякаш услужливо я пропусна покрай ушите си.

Близо две седмици по-късно, точно на Великден, фейсбук "гръмна" - пак опити за застрояване в залива Корал. Този път информацията дойде от неофициалната организация "Да запазим Корал" и бързо се разпространи чрез страницата й в социалната мрежа. И държавата се почувства длъжна да реагира - през 2015 г. тръгна тепърва да установява има ли дюни на "Юг" или няма - нещо, което трябваше да е установено за цялото Черноморие и публикувано на сайта на Агенцията по кадастъра поне преди година.

"SLO4AENOSS???", както се казва на един жаргонен фейсбук език, или не - въпросните специализирани карти с дюните бяха публикувани насред скандала със застрояването. Като от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обявиха, че тъкмо са мислели да ги публикуват, когато се е случила случката с къмпинг "Юг".

И въпреки това, оказа се, че къмпингът не е бил картографиран. На пожар се изпратиха учени от БАН, за да установят очевидното - дюни са, не са някакви "пясъчни навявания" и съответно върху тях не може да се строи. 

Паралелно по казуса се разви още една сюжетна линия - тази за противоречивата съдебна практика в Административния съд в Бургас. Оказа се, че ДНСК е обжалвала проекта за вилното селище с мотива, че няма оценка за съвместимост с околната среда и няма съпътстваща инфраструктура за присъединяване към ВиК и ел. мрежите. Съдът постановява, че не е работа на строителния контрол да се произнася по въпросите на съвместимостта с околната среда, което е от компетенциите на РИОСВ и на тази основа дава зелена светлина за изливането на бетона. Остава отворен въпросът защо РИОСВ не се е намесила, както и защо МРРБ не е спряло централно проекта. 

Любопитното тук е, че по казуса със застрояването на "Корал" преди година, на същото основание ДНСК е обжалвала и други проекти и същият този съд, но в друг състав, се е произнесъл в полза на държавата.

По този повод регионалната министърка Лиляна Павлова, пак на пожар, анонсира изменения в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с които предложи да се върне възможността за двуинстанционно правосъдие, т.е. заинтересованите страни да имат възможност да обжалват актовете на първата инстанция. 

Тази възможност бе приета като нещо хубаво от екоорганизациите. Стига преди ден Павлова да не анонсира промяна в плана - обяви, че въпросните изменения в ЗУТ ще бъдат приети от кабинета и предложени за гласуване в парламента чак наесен - след местните избори. Отстъплението Павлова мотивира именно с кметския вот.

Случаят с къмпинг "Юг" повлече крак и от всички краища на Черноморието започнаха да пристигат информации за нови и нови строителни безумия, които никнат преди старта на летния сезон. Оказа се, че "ИФ Фаворит", фирмата стопанин на "Юг", е заравнила дюните на друг стопанисван от нея къмпинг - "Китен". Засипала ги е с инертни материали, оправдвайки се с възстановяване на терена от щетите от миналогодишните наводнения. 

Последствията - глоба. И нищо повече. Иначе, говорейки за наказания, в закона за черноморското крайбрежие не се предвиждат такива за увреждане на изключителната държавна собственост и защитена дюна. Още един законодателен пропуск, за който не се говори.

Покрай "Юг" и "Китен" научихме и за изградената по средата на плажа ограда в Кранево. Тя също бе експресно премахната.

Изникна и още един скандален случай - със строежа на бизнесмена Неделчо Гинин в Синеморец. За този строеж РИОСВ не е дала зелена светлина, но Гинин решил, че има всички необходими разрешителни и започнал да излива бетона. Последваха серия от репортажи и включвания на живо от "мястото на събитието" като един от говорещите по темата бе екоинспекторка от РИОСВ - Бургас. Малко след това въпросната екоинспекторка получи анонимна заплаха по телефона. И със случая се зае, забележете, не криминална, а икономическа полиция. Към днешна дата този строеж е замразен, т.е. казусът е на изчакване.

Как генерално реагира държавата? - Разпореди преглед от прокуратурата на всички сделки по замени и закупуване на земи по Черноморието. Но какво от това, ако давността е изтекла. Похвална, но малко закъсняла инициатива - оказа се, че 2/3 от плажовете отдавна са частна собственост. Справка - последната публична изява на Павлова по темата.

На места предстои отчуждаване. Други инвеститори са в очакване на разрешаване на техните казуси от съда. Предстои да разберем ще има ли "луксозен къмпинг" на Карадере. Тихо си се строи и на Иракли. Появиха се брожения и около Аркутино. И къде още?