Дворец на кирилицата се открива днес (б.р., 2 май) в Плиска – по време на традиционния събор в първата ни столица. Културно-историческият комплекс е посветен на 1150 години от покръстването на българите и в него има скулптури на всички 30 букви от азбуката ни, пръснати в подножието на грандомански 12-метров метален кръст.

Под кръста са издигнати 3-метрови бели статуи на създателите на азбуката – светите братя Кирил и Методий. Точно срещу тях пък е монументът на Борис Първи, покръстил България. В Двореца на кирилицата е построен и негов параклис. Постоянна експозиция от картини представя покръстването на българите, а автори на платната са Иван Узунов, Михаела Михайлова и Валентин Голешев.

30-те букви са ръчно изработени от туф в Армения от 12 майстори, под ръководството на скулптора Рубен Налбандян. В едната част на комплекса са подредени буквите, изписващи „Плиска“. Останалата част от азбуката, обилно претруфена с орнаменти, пък е разпръсната наглед хаотично.

Появата на Двореца на кирилицата идва само дни преди паметник на кирилицата да бъде тържествено открит и в монголската столица Улан Батор. На церемонията се очаква да присъства и българският президент Росен Плевнелиев.

Вижте сами няколко снимки от Двореца на кича, пардон – на кирилицата, в Плиска:

Площад Славейков