Броят на спасените чрез трансплантация човешки животи у нас продължава да се увеличава, но темата за донорството остава табу за хората, отчитат експертите в областта. От началото на годината в страната са извършени общо 26 операции, което по данни на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) е своеобразен рекорд за последните години. В същото време едва около 4% от цялото население има категорична позиция и може да каже твърдо "да" или "не" по въпроса.

"Неинформираността на българите е една от основните причини за малкото донори. Когато са наясно с условията и възможностите, хората са толерантни и много по-склонни да даряват", отчете недостатъците в сектора директора на ИАТ д-р Мариана Симеонова.

Към трансплантация може да се прибегне само след констатирана мозъчна смърт, тъй като това е биологично състояние, при което кръвообръщението в мозъка на може да бъде възстановено. Годишно в реанимациите с мозъчна смърт се констатират близо 7% от починалите, но едва около 7 на сто от тях са годни са трансплантации. За да се извърши самата операция, е необходимо човекът да не е заявил приживе, че се отказва от донорство. Такова желание до момента са декларирали 2767 души в страната.

Друга причина за ниската популярност на трансплантациите е липсата на достатъчно персонал, който да ги обслужва. Сега координаторите по донорство са натоварени с куп отговорности, които трябва да съчетаят и с професионалните си ангажименти на болнични специалисти.

"Случвало се е да излизам или да отлагам операция, за да мога да намеря лаборатория, която да докаже годността на органите за трансплантация. Междувременно трябва да огранизирам транспорта им или да събера екипите, които да извършат операцията от жив донор. Случвало се е по 72 часа да не успея да се прибера у дома, но този труд не ми се заплаща допълнително", разказа координаторът по донорство и шеф на клиниката по интензивно лечение в спешната болница "Пирогов" проф. Милан Миланов.

По думите му диализата излиза по-евтино на държавата, но истинската борба на колегите му е хората да получат по-добро качество на живот.

По данни на Изпълнителната агенция по трансплантации у нас за присаждане на различни органи чакат 955 души. Общо 880 са нуждаещите се от нов бъбрек, 37 чакат за черен дроб, а 19 се надяват на ново сърце. Други 10 очакват трансплантация на бял дроб, 8 се нуждаят от панкреас, а един - от присаждане на тънко черво. Отделно 1012 са регистрираните през февруари реципиенти на донорски материал за асистирана репродукция.